Насловна Најновије Грађани Источног Сарајева од јануара више неће куповати гас из ФБиХ

Грађани Источног Сарајева од јануара више неће куповати гас из ФБиХ

184
0

Грађани Источног Сарајева од јануара 2023. године више неће куповати гас из Федерације БиХ, као што је то до сада био случај, већ искључиво из Републике Српске.

Наиме, компаније Гас-Рес, БХ Гас и Сарајево гас постигли су договор, да Сарајево-гас од почетка наредне године купује и допрема плин за становнике Источног Сарајева од компаније Гас-Рес, која је главна за снабдијевање грађана Српске.

“Спремни су уговори између Гас-Реса, БХ гаса и кантоналног предузећа, те Сарајево гаса. Нашли смо техничко рјешење и очекујемо да у првим данима јануара кренемо да купујемо гас од Гас-Реса, који је једини увозник гаса за Републику Српску, јер има потписан уговор са Гаспром Еxпортом. Мислим да ћемо до краја године имати све завршено, али подсјетићу вас да Гас-Рес мора са Гаспромом и Србија-гасом ријешити још нека техничка питања”, рекао је за “Независне новине” Недељко Елек, директор Сарајево гаса.

На овај начин, наставља Елек, биће обезбијеђена јефтинија цијена гаса за становнике Источног Сарајева, јер је, подсјећа, цијена гаса у Српској јефтинија него у ФБиХ.

“Одмах на почетку имамо добру вијест. Транспорт кроз Федерацију БиХ, који је нама наплаћиван, подразумијева да су они увели таксу од пет долара по кубном метру за враћање дуга Руској Федерацији, што значи да смо ми грађани Источног Сарајева сервисирали један дио дуга ФБиХ. Само за тих пет долара одмах ће бити јефтинија цијена гаса, плус наравно разлика у цијени која постоји између Гас-Реса и Федерације”, појаснио је Елек.

Он је за “Независне новине” потврдио да ће Сарајево гас ускоро бити у стоодстотном власништву Републике Српске.

“Власништво ће бити у рукама Републике Српске и то преко Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС, те фондова у Српској. За то ће бити издвојено око девет милиона KМ”, истакао је Елек.

Kада је у питању цијена гаса за потрошаче у Републици Српској од Нове године, Елек каже да у овом тренутку нема информације, те да ће се више знати у наредним данима. Али, према његовим ријечима, ситуација на терену не би требало да донесе неке енормне промјене до краја марта идуће године, а да очекује да током фебруара и марта дође и до појефтињења цијене гаса.

ПУТЕМСрна, фото Црна Хроника
Претходни текстСутра облачно са кишом
Сљедећи текстФото конкурс „Зима кроз призму празника“