Насловна Вијести Република Српска Данас меморијални пливачки маратон до Старог Брода

Данас меморијални пливачки маратон до Старог Брода

353
0

На ријеци Дрини од Вишеграда до Старог Брода, данас ће бити одржан меморијални пливачки маратон у помен на Србе које су усташе убиле 1942. године

Иницијатор одржавања маратона је хуманиста Невен Јовановић, који живи и ради у Лондону, а поријеклом је из Горажда.

Јовановић је истакао да ће пливачки маратон започети ријеком Дрином од Андрићграда до Старог Брода у дужини од 16 километара, како би послао поруку да се не заборави страдање Срба у усташком покољу у Старом Броду 1942. године.

Он је навео да је међу Србима у Старом Броду био његов дјед са породицом, који је захваљујући Нијемцима успио да преживи.

„Веома је битно говорити о овом страдању, разбити стереотипе прошлости и на тај начин показати сву монструозност злочина над којим су се згражавали и наши тадашњи непријатељи Нијемци“, рекао је Јовановић.

На пливачкој стази дугој 16 километара Јовановићу ће се придружити потомци и поштоваоци жртава из свих општина из којих су страдалници.

Према ријечима свештеника Драгана Вукотића, ово је добар начин да се уз цркву и државу сви појединци укључе у одавање дужног поштовања према страдалницима.

„Ово је десети пут да Невен Јовановић плива до Старог Брода и овај јубилеј биће почетак једне традиције и омасовљења овог чина поштовања према жртвама“, рекао је Вукотић.

Пливачки маратон почеће у 10.30 часова.

Незапамћен покољ у Старом Броду, Милошевићима и другим мјестима према ријеци Дрини у прољеће 1942. године извршиле су усташке јединице под командом злогласног Јуре Францетића.

Усташе су у овом, деценијама скриваном злочину убиле око 6.000 Срба, жена, дјеце, старих и изнемоглих лица, који су покушавали да преласком Дрине нађу спас у Србији.

Најмасовнија убиства догодила су се 22. марта 1942. године, на православни празник Младенце, а настављена су све до почетка маја 1942. године.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстЕмисија „Источна трибина“ 25.06.(ВИДЕО)
Сљедећи текстНаучни скуп “Србија и Република Српска у свјетскоисторијским промјенама“