Насловна Најновије Данас о обиљежавању 26 година од распуштања логора “Силос“

Данас о обиљежавању 26 година од распуштања логора “Силос“

150
0

Предсједништво Савеза логораша Републике Српске, данас ће на сједници у Бањалуци, разматрати предстојеће обиљежавањe 26 година од распуштања злогласног логора „Силос“ у Тарчину код Сарајева, у којем је више од 600 српских цивила прошло кроз најстрашније тортуре и злостављања, а њих 24 није преживјело.

На редовној сједници Предсједништво Савеза логораша Републике Српске ће анализирати досадашњи рад и разматрати план за наредну годину, најављено је из Савеза.

Сједница је најављена за 11.30 часова у Дому пензионера, а изјаве за новинаре у 12.30 часова.

Злогласни „Силос“ у Тарчину у општини Хаџићи, који ће остати упамћен као један од три највећа логора за Србе на подручју Федерације БиХ и један од 126 казамата на подручју ратног Сарајева, распуштен је 27. јанура 1996. године. Историја је забиљежила да је истог датума, само 1945. године затворен и злогласни нацистички логор „Аушвиц“.

Овај логор посљедњи је који је распуштен у БиХ и то два мјесеца након парафирања Дејтонског мировног споразума. Kада је распуштен на слободу је изашала група од 44 логораша, укључујући двије жене.

Логор „Силос“ је најзлогласнији логор у протеклом грађанском рату у БиХ и зато што су, како су утврдили стручњаци на основу исказа свједока, логораши ту мучени на чак 126 начина.

ИЗВОРсрна, фото Youtube
Претходни текстДодик и Стевандић на отварању хотела “Рајска долина Лукс“
Сљедећи текстПочиње “Зима у Источном Новом Сарајеву“