Насловна Магазин Култура Данас прво празновање свештеномученика житомислићких

Данас прво празновање свештеномученика житомислићких

367
0

Манастир Житомислић код Мостара данас ће први пут прославити празник Светих свештеномученика житомислићких, који је ове године одредио Свети архијерејски сабор Српске православне цркве.

Свету архијерејску литургију у 9.00 часова служиће епископи нишки Арсеније, далматински Никодим и захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Након литургије у 11.30 биће одржана свечана академија о значају самих мученика и историје манастира поводом обиљежавања 30 година од када је манастир порушен и 20 година откако је почела његова обнова, што ће се наставити током цијеле године.

Игуман овог манастира Данило Павловић и монаштво позвали су све херцеговачке вјернике да дођу у манастир да би заједно, у молитви и сјећању, обиљежили овај важан дан и заједно започели традицију слављења Светих свештеномученика житомислићких.

Игуман Данило подсјетио је да су Свети свештеномученици житомислићки канонизовани 2005. године, када је освештан манастир Житомислић.

„Тада су свечано унесени у списак светих, али није одређен датум њиховог празновања. Ове године на Светом архијерејском сабору донесен је датум празновања и од наредне године биће унесен у календар Српске православне цркве“, истакао је игуман Данило.

Он је подсјетио да су житомислићки мученици братство манастира Житомислић које је пострадало у Другом свјетском рату, успостављањем Независне Државе Хрватске /НДХ/.

„Тада је на челу манастира био игуман Kонстантин Вучуровић, јеромонах Доситеј Вукићевић, јеромонах Макарије Пејак, искушеник Младен Шаран, искушеник Обрен Окиљевић, богослов Марко Продановић и богослов Бранко Билановић. Kод њих се тада нашао у гостима и протођакон из Мостара Владимир Чејовић, који је дошао из Црне Горе бјежећи од тамошњих ратних дешавања“, навео је игуман Данило.

Према његовим ријечима, они су се 1941. године одазвали попису у мјесни уред гдје су их свезали и мучили те одвели на Видоњу јаму изнад Билетић поља, бацили у њу и затрпали камењем.

Игуман Данило је подсјетио и да је митрополит Владислав покушавао шездесетих година прошлог вијека да их достојно сахрани, међутим, комунистичке власти то никада нису дозволиле, па су тек 1991. године извађени из јаме и сахрањени у гробници изнад цркве у манастиру Житомислић, али ни тада нису имали мира.

„Године 1992. разорен је манастир и тада су нови мучитељи бацили експлозив у њихову гробницу тако да су они два пута страдали. Имамо данас само дио сачуваних костију које чувамо у цркви испред олтара. Проглашени су за мученике 2005., јер су два пута страдали и од тада до данас их поштујемо, пјевамо их на свакој литургији и молимо им се као својим небеским заштитницима“, рекао је игуман Данило.

Празновање је започело јуче празничним вечерњим служењем и изложбом „Васкрсење манастира Житомислић“.

ИЗВОРсрна, Епархија захумско-херцеговачка
Претходни текстНаучни скуп “Србија и Република Српска у свјетскоисторијским промјенама“
Сљедећи текстОбиљежавање 30 година од пробоја коридора