Насловна Најновије Данас се обиљежава Свјетски дан пријевремено рођених беба

Данас се обиљежава Свјетски дан пријевремено рођених беба

161
0

Свјетски дан пријевремено рођених беба, 17. новембар 2022. године, по дванаести пут се обиљежава у свијету, са идејом да се пажња друштва усмјери на озбиљне проблеме пријевремено рођених беба и њихових родитеља.

У обиљежавању овог догађаја учествују многобројна удружења родитеља, професионалне организације, компаније и појединици.

У свијету је учесталост пријевременог порођаја око 10%, што значи да се свака десета беба роди прије термина. Сваке године, око 15 милиона дјеце се роди прије термина (прије 37 гестацијске недјеље), од тога 1 милион не преживи. У Србији се за годину дана прије термина роди више од 4000 беба.

Пријевремени порођај је значајан здравствени проблем у цијелом свијету због пратеће смртности, краткотрајних и дуготрајних посљедица, као и високих трошкова за здравствени систем и друштво у цјелини.

Лијечење пријевремено рођених беба је захтјевно, дуготрајно, скопчано са бројним ризицима и представља велики изазов за здравствене професионалце, а за родитеље и породицу, то је неочекивани догађај, извор велике трауме и хроничног стреса.

Нажалост, не постоје ефикасне ране интервенције за превенцију пријевременог порођаја. Инвестирање у превенцију пријевременог порођаја треба да буде приоритет и континуирани задатак, јер свака беба заслужује да буде здрава на рођењу.

Велики поздрав и подршка ‘’малим дивовима’’ од колектива РТВИС.

ИЗВОРЖена, фото Profimedia
Претходни текстПродата лопта из Марадониног гола „божијом руком“
Сљедећи текстДанас представљање Монографије МУП-а Републике Српске