Насловна Вијести Република Српска Данас је Мали Божић, ево који се обичаји везују за овај празник

Данас је Мали Божић, ево који се обичаји везују за овај празник

158
0

Након што је у поноћ дочекана Српска Нова година, 1. јануара по старом календару, а 14. по новом, празнују се Мали Божић за који су везани многи обичаји, као и Свети Василије велики.

Вјерује се да на данашњи дан а треба узети кашику меда, што се доводи у везу са животом и дјелом Светог Василија.

Он је био велики поборник православља, морално чист и изузетно ревносан, богословски ум, устројитељ и стуб свете цркве.

У црквеној служби Свети Василије назива се „пчелом цркве Христове“, која носи мед вјерницима и жаоком својом боде јеретике. Зато, на данашњи дан ваља узети кашику меда.

Васиљевдан се код Срба слави као крсна слава, а код Грка и Руса као имендан. Када је за календарски почетак нове године узет 1. јануар, тада је Мали Божић почео да се слави као Српска Нова година.

У неким крајевима се на тај дан спаљују остаци бадњака, а као што се за Божић мијеси погача чесница, за Мали Божић се мијеси посебан обредни хљеб “василица”.

Трпеза би требало да буде богата, а нарочито је важно да на столу буде василица – погача у коју се ставља новчић, као и у чесницу. Такође, једе се и печење, али и крофне у које се исто може ставити парица.

Такође, вjерује се да на овај дан у кућу треба унијети неку нову ствар купљену тог дана, како би кућа и укућани током цијеле године имали напретка.

Нову годину ваља дочекати будан, па су раније у свом бдјењу многе дјевојке гатале да ли ће се те године и за кога удати.

У неким крајевима данас се пажљиво гледа у небо и посматра вријеме. Ако на 14. јануар падне снијег или буде облачно, чека нас родна година. Суво време, вјерује се, доноси и сушну годину пред нама.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстВише од 30 учесника шаховског турнира у Источном Сарајеву
Сљедећи текстУ Грачаници на дочеку око 1.000 људи, ватромет у Косовској Митровици