Насловна Најновије Данас је Свјетски дан дјетета

Данас је Свјетски дан дјетета

167
0

Хиљаде дјеце у региону изложено је различитим врстама ризика у окружењима у којима одрастају, што их може довести у ситуацију да заврше на улици или суочити с другим пробемима.

Уназад неколико година, уз подршку организације “Сејв д’чилдрен“ за сјеверозападни Балкан, у шест градова у Босни и Херцеговини и Црној Гори направљен је помак успоставом дневних центара за дјецу у ризику.

То су сигурни простори који дјеци нуде подстицајно окружење за напредак и развој потенцијала, уз учење, креативне активности, психосоцијалну подршку, одмор и игру, као и могућност оброка.

У дневним центрима пажња се поклања и раду с породицама дјеце у ризику.

Поводом Међународног дана дјетета који се у свијету обиљежава 20. новембра, дјеца из шест дневних центара у БиХ и Црној Гори, покренула су своје кампање путем друштвених мрежа и локалних медија, како би скренули пажњу на резултате свог рада и поруке које желе послати.

Ово је круна вишемјесечних активности на подизању медијских вјештина ученика.

Уз подршку “Сејв д’чилдрен“, у сваком од центара одржани су вишедневни тренинзи на којима су дјеца оспособљена за одговорније кориштење медија и друштвених мрежа. Услиједио је “онлајн“ рад с менторима на припреми кампања, да би цјелокупан процес резултирао објављивањем медијских садржаја с дјечијим порукама и организацијом заговарачких догађаја.

„Желимо ужину за сваку дружину“, апел је дјеце окупљене у Дневном центру Алтруист у Мостару.

Њихова је жеља да сваки пут када дођу на радионице добију ужину, те су тим поводом контактирали компаније у Херцеговачко-неретванском Kантону и уприличили дан отворених врата.

„Подржите Дневни центар – нашу кућу великог срца“ порука је корисника дневних центара Вермонт у Брчком и Отахарин у Бијељини.

Циљ је да власти Брчко дистрикта и Града Бијељине., препознају важност и дугорочну корист дневних центара, те њихов рад уврсте у планове и буџете.

Kако би њихове поруке биле видљивије, у Бијељини ће бити одржана јавна акција, а у Брчком округли стол, те у оба града конференције за медије.

„Више простора за дјецу“ – гласи порука коју упућују малишани из дневног центра Дефендологија у Никшићу, у својој кампањи прикупљања средстава за иградњу већег објекта, у којем би своје мјесто могло наћи више дјеце којима је то потребно.

У својим просторима угостиће представнике власти и медија за које су припремили богат програм.

„Сви против вршњачког насиља“ назив је кампање коју су покренули чланови Дјечијег парламента и Дневног центра под окриљем Центра за права дјеце Црне Горе. У склопу кампање планиран је сусрет с амбасадорима акредитованим у Црној Гори, на којем би размијенили добре праксе у превенцији насиља из њихових земаља.

Дневни центри су мјеста на којима влада међусобно повјерење и другарство, стога млади окупљени у центру Нова Генерација у Бањалуци поручују: „Вратимо другарству стари сјај“.

Тим поводом организовали су дан отворених врата у склопу којег је одржан турнир у стоном тенису.

„Иако је већина дневних центара званично акредитована и лиценцирана од стране надлежних институција, већина центара још увијек није постала дијелом система социјалне и дјечије заштите. То увелико отежава њихову финансијску стабилност и доводи у питање одрживост.

Подсјетимо да је услуга дневног центра препозната као тренутно најквалитетнији вид подршке дјеци у ризику и њиховим породицама, гђе се примјењује холистички приступ фокусиран на дијете и породицу и њихову добробит, испуњавање потреба и остваривање права ђетета, те представља дугорочно рјешење које води напретку цијелог друштва“, изјавила је Александра Бабић-Голубовић, директорица за развој и квалитету програма у организацији “Сејв д’чилдрен“ за сјеверозападни Балкан.

“Сејв д’чилдрен“ апелује на надлежне на локалним и вишим нивоима одлучивања, да подрже процес интеграције дневних центара у систем социјалне и дјечије заштите и омогуће редовно финансирање ове неопходне услуге.

Подршком дневног центра као „куће великог срца“ помаже се не само дјеци и породицама корисника, већ читавој заједници у изградњи просперитетнијег друштва у којем сваки појединац може остварити свој пуни потенцијал.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текст„Славија“ максимална и након „Зрињског“
Сљедећи текстОблачно са падавинама, на планинама снијег