Насловна Најновије Данас је Спасовдан

Данас је Спасовдан

189
0

Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас Спасовдан или Вазнесење Господње, хришћански празник који се обиљежава 40 дана након Васкрса.

Спасовдан је један од десет празника који је посвећен Исусу Христу и увијек се слави четвртком.

Према хришћанском вјеровању, Христос је васкрсењем показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови су се ученици налазили за трпезом.

Тог дана им се Христос поново јавио и рекао: „Идите по свему свијету и проповиједајте Јеванђеље сваком створењу. Kо повјерује и крсти се, биће спасен, а ко не повјерује биће осуђен“.

Да би у томе успјели, Христос им је обећао Духа утјешитеља и заповједио да до силаска Духа Светога, не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренијети Христову вјеру у свијет и тиме људе спасавати у вјери – одатле назив Спасовдан.

Подигнутих руку Христос је ученике и благословио, након чега се почео узносити на небо, чиме се, завршивши дјело спасења, вратио Богу на небесима.

На вечерњој служби, која се служи у сриједу уочи Вазнесења, врши се у складу са црквеним типиком, такозвано оданије Пасхе, нека врста опраштања са Васкрсом.

Спасовдан је слава манастира Високи Дечани, Београда, Бањалуке, Невесиња и Источног Новог Сарајева.

Kолики је значај Спасовдана говори податак да је најстарији историјско-правни документ српске средњовјековне државе – Душанов законик, обнародован баш на Спасовдан 1349. године.

ИЗВОРСПЦ, срна
Претходни текстЗатворена манифестација „Дани књиге“
Сљедећи текстПрво обиљежавање дана Игманске бригаде