Насловна Најновије Данас је Туциндан, не ваља давати ништа из куће

Данас је Туциндан, не ваља давати ништа из куће

164
0

По српском обичајном календару, Божић се слави три дана, али се као празнични дани рачунају и Туциндан и Бадњи дан. Данас, два дана пред Божић слави се Туцје или Туциндан.

На Туциндан се ритуално коље прасе одређено за божићну печеницу. Према народном вјеровању, од те печенице зависе срећа и благостање куће.

Прасе се намијени знатно раније и храни посебном храном, одвојено од осталих. Мора да буде без икаквих мана или биљега. По обичајном календару, печеница се пече сутра, на Бадњи дан. Живина се никако не смије наћи на божићној трпези, јер постоји могућност да вас цијеле године тјера малер.

Од Туциндана почиње и спремање куће за Божић. Према вјеровању, ништа се не даје нити износи из куће, јер ће онда и преко цијеле године ствари само одлазити из тог домаћинства.

С друге стране, требало би вратити све дугове, да домаћин не би био дужан до сљедећег Божића. Ђеца се не би требала тући на данашњи празник, јер по причама наших бака, ђеци би на мјесту ударца могли искочити чиреви.

Ово је и дан Светог Наума охридског чудотворца, ученика и настављача ђела Kирила и Методија, који се за живота прославио исцјелитељским моћима. Један је од утемељивача медицине на нашим просторима и оснивач манастира Светог Наума на Охридском језеру.

 

ИЗВОРСПЦ, календар, фото илустрација
Претходни текстВучић: Више јединства са Српском без рушења територијалног интегритета БиХ
Сљедећи текстНавршило се 30 година од страдања Срба у Кравици