Насловна Најновије Данас 32 године од погибије српских бораца код Жепе

Данас 32 године од погибије српских бораца код Жепе

47
0

У Жепи код Хан Пијеска, данас ће бити обиљежене 32 године од погибије 45 српских бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату, мучки убијених из засједе у кланцу, коју су им упркос претходном договору, поставили припадници тзв. Армије БиХ.

На помен код Жепе биће организован аутобуски превоз са поласком у 8.00 часова испред спомен-собе Коран/Пале за борце, припаднике борачких категорија и грађане, најављено је из Борачке организације општине Пале.

Према утврђеном протоколу, код спомен-обиљежја „Жепа“ у 11.00 часова биће служен парастос убијеним борцима Војске Републике Српске и положени вијенци, а потом ће услиједити обраћање присутнима.

Колона Сарајевско-романијског корпуса мучки је нападнута 4. јуна 1992. године када се кретала према брду Зловрх са задатком да достави храну и воду за 13 војника који су на тој коти обезбјеђивали радио-релејни објекат.

Са муслиманском страном био је постигнут договор да српски војници мирно прођу, међутим, муслиманске снаге су тај договор прекршиле и мучки с леђа, из засједе, напале српске војнике.

Колона је нападнута са свих страна, српски војници су насумице убијани. Припадници такозване Армије БиХ су 12 заробљеника затворили у оближњу шталу и живе запалили.

Ово је једно од најмасовнијих страдања припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, током протеклог Одбрамбено-ослободилачког рата.

Спомен-обиљежје погинулим српским борцима, налази се између Хан Пијеска и Рогатице, на линији између села Поджепље, Стоборани и Криваче, која припадају општини Хан Пијесак и мјесне заједнице Жепа у Рогатици.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Инфо центар Соколац
Претходни текстОЦ Јахорина о предстојећој љетној сезони
Сљедећи текстУ Ректорату УИС-а дводневни састанак “Хокинг“ тима