Насловна Најновије Даном сјећања на жртве масовних убистава проглашени 3. и 4. мај

Даном сјећања на жртве масовних убистава проглашени 3. и 4. мај

39
0

Влада Србије донијела је одлуку да се 3. и 4. мај установе као Дани сјећања на жртве масовних убистава.

Овом одлуком подстиче се изградња културе сјећања на страдале и шаље јасна порука да жртве не смију бити заборављене, као и да овакви трагични догађаји не смију да се понове, саопштено је из Владе Србије.

Различите активности, како се наводи, допринијеле би подизању свијести јавности, посебно младих о томе како спријечити да се овако трагични догађаји понове.

Одлука је донесена на приједлог Министарства просвјете, а на иницијативу Виктимолошког друштва Србије, коју је подржала Радна група за успостављање Меморијалног центра у знак сјећања на жртве масовног убиства у Основној школи „Владислав Рибникар“.

Од школске 2024/2025. године ресорно министарство у правилницима о календару образовно-васпитног рада основних и средњих школа утврдило обиљежавање Недјеље сјећања и заједништва, као његовање културе сјећања и одавања почасти невиним жртвама – ученицима и младима.

Чланови Владе усвојили су и извјештај о раду Радне групе за успостављање Меморијалног центра у знак сјећања на жртве масовног убиства у Основној школи „Владислав Рибникар“ за период од 8. јуна до 6. септембра 2024. године.

Министри су прихватили и закључак о усвајању Програма за подршку спровођења мјера ради спречавања породичног и вршњачког насиља у 2024. години, за који је опредијељено укупно 55.000.000 динара.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСтевандић: Уставни суд увео БиХ у правну анархију
Сљедећи текст„Мала сирена“ у недјељу отвара 25. Лут фест