Насловна Најновије Дан Републике: Не блиједи сјећање на фочанске борце

Дан Републике: Не блиједи сјећање на фочанске борце

240
0

На фочанском гробљу Божовац јуче је, поводом Дана Републике, служен парастос за српске боце из Фоче, који су погинули у одбрани Републике Српске.

На гробље је дошла и Момирка Пиповић, да прислужи свијећу брату Остоји Перишићу, који је погинуо као борац Војске Републике Српске.

„Брат ми је погинуо 7. маја 1992. године у Некопима, имао је 30 година. Сјећање на њега никада неће изблиједити“, рекла је Пиповићева.

Делегације општине и удружења проистеклих из посљедњег рата, положиле су цвијеће и прислужиле свијеће и на централном споменику погинулим борцима и цивилима, а посјетили су и Спомен-собу у Музеју Старе Херцеговине.

Kустос Данко Михајловић, подсјећа да Спомен-соба чува сјећање на 546 погинулих бораца 11. херцеговачке лаке пјешадијске бригаде из Фоче.

„Такође, чува се успомена и на цивилне жртве одбрамбено-отаџбинског рата, првенствено на велике злочине над српским народом на простору села Јабука и Јошаница, а дијелом су обухваћени и први злочини у самој Фочи. Поставка садржи и фотографије, предмете и документе из тог периода, који свједоче о ратним напорима српског народа Фоче“, рекао је Михајловић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча, Срђан Станковић, подсјећа да је Фоча дала огромну жртву у одбрани Републике Српске.

„На данашњи дан Република Српска је створена политички, али тешко би се одбранила без бораца. Знамо сви колики је допринос фочанских бораца, који се поносе Републиком Српском“, рекао је Станковић.

Поводом Дана Републике, у 18.00 часова, у биоскопској сали Центра за културу и информисање одржано је гусларско вече.

Публици су се представили Kоста Плакаловић, Здравко Kнежевић, Илија и Влајко Работа, Станко Kнежевић, Драго Пелемиш, те чланови домаћег Гусларског друштва „Херцег Шћепан“.

У Фочи је ове године изостала прослава Дана Републике Српске на Тргу 9. јануар, коју су неколико година уназад, уз велику платнену икону Светог Стефана и ватромет, дан уочи празника организовали навијачи Црвене звезде.

Умјесто платнене иконе, на фочански „Плави небодер“, постављен је транспарент са натписом „Док српски народ на Kосмету страда, на прославе стављена је барикада“, а у потпису „Фочанска бригада“.

Млади Фочаци који су претходних година украшавали Дан Републике платненом иконом Светог Стефана, дугом тридесетак метара, на овај начин солидарисали су се са српским народом на Kосмету, чији је иначе тежак положај додатно погоршан недавним збивањима, када су између осталог, рањена двојица Срба док су ишли у бадњаке, од којих је један дјечак од 11 година.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстПале: Организован дочек православне Нове године уз Бориса Режака
Сљедећи текстТрново, Дан Републике Српске(ВИДЕО)