Насловна Најновије Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу обиљежавати 22. априла

Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу обиљежавати 22. априла

50
0

Скупштина Црне Горе би усвајањем предложене резолуције о Јасеновцу, одлучила да 22. април буде званично признат као Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обиљежавати сваке године.

– Скупштина Црне Горе осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сјећања на те трагичне догађаје, кроз образовне програме и активности које ће спречити било какав облик ревизионизма – наводи се у Приједлогу резолуције који је у скупштинску процедуру предала група од 43 посланика, од укупно 81 посланика.

Усвајањем ове резолуције, Скупштина Црне Горе би се обавезала да активно доприноси очувању сјећања на жртве геноцида у Јасеновцу, промовише толеранцију, разумијевање и борбу против свих облика мржње и дискриминације.

– Подстиче се обиљежавање 22. априла као дана сјећања на жртве геноцида у Јасеновцу, који је почињен током 1941-1945. године и Скупштина ће сваке године слати делегацију која ће учествовати у програмима комеморације – наводи се у приједлогу резолуције.

Према овом приједлогу, Скупштина Црне Горе охрабрује државне организације на свим нивоима, предсједника Црне Горе, цивилно друштво, укључујући невладине организације, академске институције и друге релевантне стране, да обиљежавају 22. април, укључујући организацију посебних догађаја и активности у сјећању на жртве геноцида у Јасеновцу, преносе подгорички медији.

Скупштина Црне Горе осудила би ове злочине „с дубоким саосјећањем према жртвама геноцида у Јасеновцу током 1941-1945. године, уважавајући да ће 2025. године бити 80 година од овог ужасног злочина, а препознајући да је 22. априла 1945. године логор смрти Јасеновац био расформиран и на тај дан посљедњи преостали затвореници убијени“.

– Свјесни историјске важности Јасеновца као мјеста гдје су животе изгубили невини људи, Скупштина Црне Горе одлучује да 22. април буде званично признат као Дан сјећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обиљежити сваке године – истиче се у предложеној резолуцији.

Група посланика предала је Приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу у скупштинску процедуру у другој половини маја, а потписала су га 43 посланика парламентарне већине.

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, саопштио је недавно на сједници скупштинског колегијума, да ће Приједлог резолуције о геноциду у Јасеновцу бити на дневном реду парламента крајем јуна.

 

ИЗВОРсрна, фото илустрација РТРС
Претходни текстИсточно Сарајево: У сриједу јавна расправа о измјенама Закона о боравишној такси
Сљедећи текстСтевандић: Спорни гласачки листић неважећи, недопустиво прекрајање изборне воље