Насловна Вијести Да ли ће на љето бити несташице горива?

Да ли ће на љето бити несташице горива?

348
0

Иако поједини медији код нас и у региону говоре о томе, нафтне компаније сматрају да до тога не би требало да дође.

Ипак, нико се не усуђује да то категорично демантује. Што се тиче цијена, без дилеме, очекује се и даље повећање.

Гориво зависно од бензинских пумпи код нас, негдје достиже 3,40 КМ, док је на појединим пумпама и скупље. И ту поскупљењима нема краја. Најављују се нова. За колико – нико се не усусђује да прогнозира.

– Не бих се усудио тачно рећи. Слушали смо ових дана разне аналитичаре који су довољно компетентни који су изразили оптимизам или песимизам. Њихови ставови су да малопродајна цијена може ићи до 4 КМ, али не бих прогнозирао – каже Милован Бајић, директор Крајинапетрола.

Игра великих на рачун малих и овдје налази примјер. Од 23. маја од када је Запад увео ембарго на руску нафту, цијена бензина на свјетским берзама већа је за 16 одсто, а дизела за 25 одсто. Оно што би додатно закомликовало ситуацију јесте несташица горива на љето о којој се говори. Економисти и дистрибутери нафте и нафтних деривата сматрају да до тога неће доћи, иако су ланци снабдијевања поремећени.

– Србија ће морати да промијени дистрибутера, јер не може да иде преко Јанафа, а знамо да значајне количине из Србије иду у БиХ – каже економиста Горан Рачић.

– Све европске земље су већ на неки начин у процесу реализације алтернативних начина снабдијевања. У таквим околностима поново почиње да ради црно тржиште и вјерујем да ће и европске земље почети да се снабдијевају руском нафтом – рекао је Драган Тришић из Удружења дистрибутера нафте и нафтних деривата.

Иако цијене горива никад нису биле веће, по потрошњи то се не може примјетити.

Тришић подсјећа да сви дистрибутери имају повећану продају и потрошњу, што је показатељ да потрошачи имају исте навике.

– Једноставно је била добра процјена оних који су искористили овај моменат да добију екстра профит да се добар дио земаљске кугле неће одрећи навика – наводи економиста Александар Љубоја.

Крајем седамдесетих година прошлог вијека, када су потребе становништва превазишле количине које су могле бити увезене, уведено је правило пар/непар. Један дан су возили они са парним регистрацијским бројем, други дан са непарним. Убудуће, ако цијене буду и даље енормно повећаване, без обзира на несташицу, сваки дан ће возити само парни, тј. они који буду имали пара да то исфинансирају.

ИЗВОРртрс
Претходни текстЕмисија „Пулс града“, 16.06. (ВИДЕО)
Сљедећи текстЕмисија „Актуелно“, 16.06. (ВИДЕО)