Насловна Најновије Девет земаља ЕУ против ограничења цијена гаса

Девет земаља ЕУ против ограничења цијена гаса

162
0

Девет земаља, укључујући Мађарску и Њемачку, изјаснило се против увођења ограничења цијена гаса на данашњем састанку министара енергије ЕУ, али је квалификована већина за ту мјеру, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

„На жалост јутрос је након дискусија, предсједавајућа ЕУ – Чешка, изнијела нови приједлог и извршено је пробно гласање. Резултати тог гласања показују да је девет држава, укључујући Мађарску, против ограничења цијена гаса“, навео је Сијарто. Према његовим ријечима, за усвајање мјере је потребна квалификована већина, упркос чињеници да је девет чланица против.

Министри енергије ЕУ састају се данас у Бриселу, у склопу напора да постигну сагласност о ограничењу цијене гаса а ова мјера изазвала је подјелу мишљења у блоку који покушава да ублажи посљедице енергетске кризе.

Лидери ЕУ су прошле седмице затражили од министара да данас одобре ограничење, како би окончали расправу о регулативи око које се води расправа у протеклих неколико мјесеци, упркос ванредним састанцима.

Министри сада разматрају нови компромис, који је предложила Чешка, актуелни предсједавајући европског предсједништва.

У нацрту приједлога у који је увид имала агенција Ројтерс, министри ће активирати ограничење, уколико би четворомјесечни уговор у виртуелном трговачком центру ТТФ у Холандији, три дана био већи од износа од 188 евра по мегават-часу, што је много мање од 275 евра по мегават-часу, који је прошлог мјесеца првобитно предложила Европска комисија.

Неколико чланица, међу којима су Белгија, Пољска и Грчка, тражиле су да ограничење буде испод 200 евра по мегават-часу, како би се изборили са цијенама гаса на домаћем тржишту.

 

 

ИЗВОРсрна, фото Новости.рс
Претходни текстСутра сунчано и мало топлије
Сљедећи текстИсточно Сарајево: Професори психологије награђују студенте новогодишњим пакетићима