Насловна Најновије „Декларација није само слово на папиру, већ има животни значај“

„Декларација није само слово на папиру, већ има животни значај“

46
0
Декларација донесена на Свесрпском сабору није само слово на папиру које је усвојено на сједницама парламената Српске и Србије, већ има животни значај, изјавио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
 

Стевандић је нагласио да је најзначајнији дио Декларације њена практична примјена, јер је то жив документ који ће бити спровођен.

– Од њеног доношења до данас завршен је дио финансирања ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине и радови увелико напредују. Завршена је изградња Дома здравља у Станарима, коју је у потпуности финансирала Србија и који ће у понедјељак бити отворен у присуству највиших званичника Србије – рекао је Стевандић прије почетка округлог стола посвећеног Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Додао је да су организоване бројне научне конференције, док су министри из Српске и Србије већ усагласили заједничке програме.

– Ради се на усаглашавању наставних програма, као и на договарању практичних пројеката који ће запослити људе, покренути инфраструктурне и друге радове. То је најљепша димензија Декларације, која је можда једини заједнички документ у историји Републике Српске и Србије који није остао на протоколарном нивоу, већ се на њему свакодневно ради – истакао је Стевандић.

Он је додао да је организатор округлог стола Истраживачки центар Бањалука, те да у његовом раду, између осталих, учествују еминентни професори са бројних факултета из Српске и Србије.

Представник Истраживачког центра Бањалука Љубинко Митровић истакао је да Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа неће бити сведена на политички документ, већ ће показати свој значај у свим аспектима живота, од економског и привредног до културног и образовног.

– Организоваћемо конференцију посвећену привредницима, да видимо шта привредници очекују од Декларације, како да мијењамо слику коју гледамо цијело љето да се сатима чека на граничним прелазима и слично. Како да грађанима Српске и БиХ омогућимо бенефите – рекао је Митровић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстХитна редукција воде у Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву
Сљедећи текстПриштински суд изрекао петомјесечну казну затвора Београђанину ухапшеном на Мердару