Насловна Магазин Култура Делегација Вишеграда у Задужбини Иве Андрића у Београду

Делегација Вишеграда у Задужбини Иве Андрића у Београду

230
0

Делегација Вишеграда посјетила је Задужбину Иве Андрића у Београду, поводом обиљежавања 45 година рада Културне манифестације „Вишеградска стаза“, која ће бити одржана у Вишеграду 10. и 11. јуна.

Професор српског језика Дивна Васић рекла је да се ове године навршава значајна годишњица културне манифестације „Вишеградска стаза“, посвећене успомени на живот и дјело нобеловца Иве Андрића и да је то прилика за посјету ове јединствене културне институције.

„Немјерљив допринос у концепту и креирању садржаја манифестације пружала је Андрићева задужбина из Београда. Ова јединствена културна институција почела је са радом 1976. године, годину дана послије Андрићеве смрти. Пишчева жеља била је да се сва његова заоставштина сачува као цјелина и намијени за опште културне и хуманитране потребе“, истакла је Васићева.

Она је напоменула да осим своје основне дјелатности Задужбина стручним и професионалним ангажовањем помаже и сарађује са манифестацијама које обиљежавају успомену на Иву Андрића, као и на установе које носе његово име.

„Задовољство нам је да сарађујемо са оваквом институцијом, посебно јер се Вишеград на различите начине одужује Андрићу за његово стваралаштво и општина и Андрићева задужбина су установе које заједнички дјелују како би подсјетили на значај Андрића“, нагласила је Васићева.

Она је изразила задовољство што ће представници Андрићеве задужбине бити гости манифестације „Вишеградска стаза“, а њихов долазак потврдиће заједнички интерес и успомену на живот и дјело Ива Андрића.

Управник Задужбине Иве Андрића Маја Радонић изразила је задовољство посјетом делегације Вишеграда и истакла важност континуиране сарадње.

„Радује ме што се наставља веза писца из мјеста гдје провео дјетињство и то је још једна потврда да Вишеград не заборавља суграђанина, нобеловца, који осим Задужбине Иве Андрића има и свој град – Андрићград“, нагласила је Радонићева.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБорељ предлаже да ЕУ постане војна сила
Сљедећи текстМитрополит Хризостом у четвртак служи молебан на Тргу Србије