Насловна Вијести Источно Сарајево Делегација из Ниша у посјети Градској управи Источно Сарајево

Делегација из Ниша у посјети Градској управи Источно Сарајево

204
0

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Kороман са сарадницима, угостио је данас делегацију Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије и градске општине Црвени крст из Ниша, са којом је разговарао о будућој сарадњи два града и два братска народа.

На састанку је било ријечи и о предстојећем потписивању споразума о братимљењу Источног Сарајева и Ниша, саопштено је из Градске управе.

Kороман је изразио задовољство данашњом посјетом, нагласивши да се Нишлије и грађани југа Србије са посебним сензибилитетом и емоцијом односе према грађанима Источног Сарајева и Републике Српске, у шта се и сам увјерио приликом посјете том граду.

Он је истакао да су сарајевски Срби два пута страдали током Одбрамбено-отаџбинског рата, први пут, почетком деведесетих, када су почели да се боре за слободу, бранећи своје породице и живот, а други пут, када су, након потписивања Дејтонског мировног споразума, морали да напусте своја вјековна огњишта.

„О страдању Срба на подручју сарајевско-романијске регије свједочи гробље `Мали Зејтинлик` на Сокоцу, које за грађане Источног Сарајева представља свето мјесто, на којем су сахрањени погинули борци и цивили овог краја. На том подручју требало би да буде изграђена спомен-капела у којој би се нашле фотографије са именима свих страдалих, као и документа која свједоче о трагичним ратним догађајима“, нагласио је Kороман, додајући да је за српски народ најважније да сачува истину и јединство.

Из нишке делегације захвалили су за топлу добродошлицу, наводећи да се у Источом Сарајеву осјећају као код куће, те изразили наду да ће сарадња два града бити проширена на области образовања, спорта и културе.

Гости из Ниша и представници Скупштине града Источно Сарајево, прије састанка у Градској управи, положили су вијенце на спомен-бисту доктору Миодрагу Лазићу у Парку великана у Источном Новом Сарајеву.

Делегација из Ниша борави у општини Источна Илиџа поводом манифестације „4. август – да се не заборави“, гдје ће вечерас присуствовати завршном дијелу програма и концерту на којем ће наступити Kултурно-умјетничко друштво „Абрашевић“ из Ниша.

Током боравка у Источном Сарајеву, нишка делегација посјетиће општине Трново и Пале, као и Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу.

ИЗВОРсрна, град Источно Сарајево
Претходни текстКатић: За прву фазу изградње линијског парка 200.000 КМ
Сљедећи текстИсточна Илиџа: Позив за упис у школу сликања за дјецу