Насловна Вијести Република Српска Делегација НСРС на обиљежавању страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима

Делегација НСРС на обиљежавању страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима

204
0

Делегација Народне скупштине Републике Српске присуствоваће сутра и у суботу, 28. маја, обиљежавању страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима 1942. године.

Делегацију Народне скупштине чине народни посланици Перо Петровић, Љубиша Крунић и Александар Главаш, најављено је из Народне скупштине Републике Српске.

Обиљежавање почиње сутра у 19.00 часова свечаном академијом у Дому културе у Вишеграду.

У Андрићграду је 28. маја у 10.30 часова предвиђен полазак туристичког брода са званицама, а у 12.00 часова ће у Старом Броду на Дрини бити служен парастос убијеним цивилима.

Полагање вијенаца на спомен обиљежје и цвијећа у ријеку Дрину је у 12.20 часова, а у 12.30 је предвиђено обраћање званичника.

Обиљежавање 80 година од страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима, организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Током усташке офанзиве 1942. године мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Најмасовније убијање почињено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942. године.

У Старом Броду је Спомен-музеј старобродским жртвама гдје је постављено 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју, у набујалу Дрину.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПредстављање туристичке понуде Српске у Београду и Бијељини
Сљедећи текстУсвојен Извјештај о извршењу буџета општине Источна Илиџа