Насловна Најновије Директна физичка штета од земљотреса у Турској процијењена на 34,2 милијарде долара

Директна физичка штета од земљотреса у Турској процијењена на 34,2 милијарде долара

166
0

’’Два велика земљотреса која су погодила Турску 6. фебруара, изазвала су директну физичку штету од око 34,2 милијарде долара, али би укупни трошкови реконструкције и обнове могли бити дупло већи’’, саопштила је данас Свјетска банка.

Директор Свјетске банке за Турску Умберто Лопез, рекао је новинарима, да ће земљотреси, према процјенама Банке, умањити прогнозирани раст бруто домаћег производа Турске, за најмање пола процентног поена, од 3,5 до 4 одсто у 2023. години.

„Ситуација у Сирији, коју су такође погодили земљотреси, заиста је катастрофална“, изјавила је Ана Бјерде, потпредсједник Групације Свјетске банке за Европу и централну Азију. Банка ће сутра објавити посебну процјену штете за Сирију.

Бјердеова је истакла да је почетна брза процјена штете за Турску од 34,2 милијарде долара еквивалентна вриједности од око четири одсто њене економске производње у 2021. години, али да то не укључује индиректне или секундарне утицаје на раст њене економије или последњи земљотрес прије седам дана.

„Наше искуство говори да потребе реконструкције могу бити чак два до три пута веће од процијењене директне физичке штете“, рекла је она.

У земљотресима магнитуде 7,8 и 7,5 степени по Рихтеровој скали, који се сматрају најгорим у модерној историји Турске, погинуло је више од 44.300 људи.

Свјетска банка је подсјетила да је земљотрес пратило више од 7.500 накнадних потреса, што је довело до највеће такве катастрофе која је погодила Турску у посљедњих 80 година.

У извјештају банке о глобалној брзој процјени штете након катастрофе процјењује се да је 1,25 милиона људи остало без крова над главом, јер су им куће и станови или оштећени или потпуно уништени.

Највећа штета настала је у 11 провинција на југу Турске које имају неке од највиших стопа сиромаштва у земљи и у којима живи више од 1,7 милиона сиријских избјеглица, односно око половине укупне сиријске избјегличке популације у Турској, наводи се у извјештају.

Свјетска банка је Турској обезбједила хитну помоћ од 780 милиона долара из два постојећа пројекта у Турској, као и милијарду долара у оквиру новог пројекта хитног опоравка.

 

ИЗВОРсрна, Ројтерс, фото Танјуг
Претходни текст“Лајбах“ одбио да изјави да су сви Руси лоши, а руска умјетност безвриједна
Сљедећи текстОЦ „Јахорина“ донирао санитетско возило Дому здравља Пале, прилог РТВИС 27.2.2023. (ВИДЕО)