Насловна Најновије Дневни губитак око 55.000 КМ због прекида саобраћаја на дионици Коњиц-Јабланица

Дневни губитак око 55.000 КМ због прекида саобраћаја на дионици Коњиц-Јабланица

45
0
Предузеће „Жељезнице Републике Српске“ биљежи дневни губитак од око 55.000 КМ због прекида жељезничког саобраћаја на дионици Коњиц-Јабланица на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/ усљед елементарне непогоде и великог оштећења пруге, саопштено је из ове компаније.
 

„Жељезнице ФБиХ“ увеле су 4. октобра транспортно ограничење на дионици оштећене пруге, усљед којег је потпуно обустављен превоз робе „Жељезница Републике Српске“ преко дијела пружне мреже на транзитном правцу Лука Плоче – Средња Европа, наводи се у саопштењу.

Према прогнозама и информацијама о времену потребном за поновно успостављање жељезничког саобраћаја на подручју ФБиХ, прорачун „Жељезница Републике Српске“ је да су им приходи на дневном нивоу од превоза робе умањени за више од 55.000 КМ, а што директно утиче и на пословање овог предузећа.

У саопштењу се наводи и да је жељезнички превоз робе принудно обустављен за комитенте „Алумина“ Зворник, „Електропривреда Републике Србије“, „Студен-Аграну“ Брчко и „Гикил“ из Лукавца.

Обустава је на снази и за робу која се превози ка и из Луке Плоче у станицама Добој, Приједор, Лукавац и Крека, као и транзитне релације из Средње Европе.

Из „Жељезница Републике Српске“ истичу да су обавијестили своје комитенте, као и ресорно министарство о новонасталој ситуацији имајући у виду да је прекидом жељезничког саобраћаја на подручју ФБиХ угрожена и реализација плана пословања, као и знатно смањени приходи из основне дјелатности.

У саопштењу се истиче да су „Жељезнице Републике Српске“ у свакодневном контакту са колегама из „Жељезница ФБиХ“, на услузи су и спремне да пруже сву потребну помоћ у људским и техничким ресурсима у складу са могућностима у санирању посљедица елементарних непогода.

– Имајући у виду да су „Жељезнице Републике Српске“ биле у сличној ситуацији када је велика поплава 2014. године уништила знатан дио пруга у Српској, надамо се што бржем санирању посљедица, успостављању проходности, нормализацији функционисања жељезничког саобраћаја и наставку несметаног пружања услуга свим комитентима жељезничких услуга – наводи се у саопштењу.

ИЗВОРртрс
Претходни текстИзбор за љетног најчитаоца и обиљежавање „Дјечије недеље“ у Дјечијој библиотеци Источно Сарајево
Сљедећи текстНиколина Ковач уприличила промоцију првог албума “Живим за љубав” (Видео)