Насловна Најновије Додик за РТ Балкан: БРИКС је нада у праведнији свијет

Додик за РТ Балкан: БРИКС је нада у праведнији свијет

87
0
Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који се налази у Казању на самиту БРИКС-а, рекао је за РТ Балкан да је за њега БРИКС мировна асоцијација која буди наду да ће свијет бити праведнији, пун поштовања, гдје ће се суверене земље понашати суверено и без наметања својих захтјева другима.
 
Додик за РТ (Фото: screenshot/rt.rs/srbija-i-balkan) -

Додик је рекао да је за Српску, која нема међународно признање али има међународни капацитет, важно да буде у Казању и сведочи новом процесу који треба да омогући додатну стабилизацију и мир и ред у свијету.

Он је подсјетио да је Српска била страна у Дејтонском споразуму који су гарантовале велике силе, али да је једина од њих која је остала досљедна споразуму Русија. И она упорно тражи да се поштује међународно право и Дејтонски споразум.

– За разлику од Русије и нас, Запад је створио „дух Дејтона“, што значи да они тумаче шта је дух Дејтона и на тај начин покушавају да развласте Српску од дејтонских и уставних права – рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да Русија никада није била навијачка, да једнако жели да афирмише права и муслимана и Хрвата и Срба у БиХ, због чега Српска има предану сарадњу и квалитетан дијалог са Русијом.

– Тако је и дошло до позива да дођем овдје и свједочим како ће се свијет кретати – рекао је.

Додик је изразио наду да ће БРИКС наћи начин да омогући и „субјективитетима као што је Српска“ да добије неки статус у БРИКС-у, како бисмо учили и сарађивали и помагали колико можемо у капацитету који имамо.

– Запад не тражи сараднике и партнере, већ поданике. И у томе је разлика између Запада и БРИКС-а. Овдје се осећамо слободно, добро и били бисмо веома срећни да се оваквим субјективитетима дозволи било какав статус у оквиру БРИКС-а – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, због западних санкција Русији, тешко је сарађивати са Москвом, али Бањалука упркос свему поносно одржава контакте и везе и сарађује у образовању, култури, спорту.

– Користимо сваку врсту прилике – рекао је Додик за РТ Балкан.

ИЗВОР РТЦГ
Претходни текстНа Међународном сајму књига у Београду представљање књиге Карана
Сљедећи текстВанредно обавјештење из ВиК Источно Сарајево