Насловна Најновије Додик: Изборни закон Републике Српске биће примјењиван

Додик: Изборни закон Републике Српске биће примјењиван

38
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Изборни закон Републике Српске уставан и да ће овај законски акт бити примјењиван.

Додик је, поводом одлуке крњег Уставног суда БиХ о стављању ван снаге Изборног закона Републике Српске, рекао да је тај суд предвиђен Уставом, али да у свом раду крши тај највиши правни акт, Дејтонски споразум и међународне принципе уставног права и чини све да згади БиХ коју треба да брани и представља.

Он је навео да је Уставни суд задужен по закону да оцјењује сагласност аката са Уставом БиХ.

– Да Уставни суд држи до тога онда би рекао да је Изборни закон /Републике Српске/уставан јер он управо предвиђа на који начин ће се вршити избори и поштује Устав БиХ – истакао је Додик.

Он је рекао да је Уставни суд БиХ политичка институција која настоји да спроводи политике, а не Устав и тиме компликује односе.

– Уставни суд Републике Српске рекао да је тај закон уставан и он ће бити примјењиван – рекао је Додик.

Он је навео да су они сада измислили кривично дјело непоштивање одлога Уставног суда.

– Ми поштујемо Уставни суд Републике Српске и Устав Републике Српске, Устав БиХ. То што тамо сједе три странце који примају добре плате и не долазе у Сарајево, одлучују на даљину, то је нека друга прича. То је реализација једне подмукле политике којом се сада, умјесто ригидних високих представника, намеће Уставни суд као крајњи доносилац одлука – нагласио је Додик.

Крњи Уставни суд БиХ ставио је данас ван снаге Изборни закон Републике Српске уз образложење да није у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ, због тога што се овим законом наводно преузимају надлежности институција БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКрњи Уставни суд БиХ оспорио Изборни закон Српске
Сљедећи текстСтевандић: Уставни суд увео БиХ у правну анархију