Насловна Најновије Додик: Истражити до краја појаву лажних диплома и казнити одговорне

Додик: Истражити до краја појаву лажних диплома и казнити одговорне

144
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се дијелом слаже са ставовима које је изнио /привредник/ Маринко Умичевић у вези с проблемом лажних диплома, али да се не слаже с лоцирањем криваца у Влади Републике Српске и поједих министара, па ни Антона Касиповића.

– Слажем се да сви они који су учествовали у продаји диплома морају бити најоштрије санкционисани, те да установама у којима је то била пракса треба да буду одузете лиценце за даљи рад. У том смислу подржавам рад свих надлежних институција да ову појаву истраже до краја и казне све одговорне – написао је Додик на Твитеру.

Додик истиче да је потребно испитати и утврдити ваљаност диплома које долазе из ових приватних факултета на основу којих су поједини запослени у институцијама власти, као и да се детаљно испитају и дипломе из Травника и Широког Бријега на основу којих су се појединци запошљавали у њима.

– Међутим, треба редефинисати читав систем високог образовања који је на овај начин успостављен по Болоњском процесу. Он је моделиран по захтјевима из Европске уније као дио реформи које су тражили да буду спроводене и по устаљеном правилу били смо условљени да бисмо добили одређена средства из европских фондова – навео је Додик.

Он сматра да треба ући у процес провјере и новог лиценцирања свих приватних факултета у вези са којима са правом постоји негативан став јавности.

– Ово је суштински важно питање за Републику Српску и морамо ући у тај процес. У вези са тим је Умичевић у праву – додао је Додик.

Технички директор Творнице обуће Бема Бањалука и угледни привредник Маринко Умичевић оцијенио је да је реакција надлежних институција у случају приватних факултета који су издавали лажне дипломе изузетно „млака“, те позвао да се овај случај испита до краја и изрекну ригорозне санкције.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ су протекле седмице у оквиру акције „Кластер“, која је усмјерена на сузбијање организованог криминала и системске корупције, ухапсили 11 лица повезаних са незаконитим издавањем и недозвољеном трговином факултетским дипломама на подручју БиХ.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСутра лов на предаторе
Сљедећи текстТурска: Покренуте истраге против више од 600 људи због рушења зграда