Насловна Најновије Додик: Међународна заједница да потшује слово Дејтона или ће Српска отићи из...

Додик: Међународна заједница да потшује слово Дејтона или ће Српска отићи из БиХ

106
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је да је приступ Српске да међународна заједница поштује и спроводи слово Дејтонског споразума, иначе ће Република Српска отићи из БиХ.

Додик је истакао да је Српска формирана да буде независна земља и да је функционисала као таква и преговарачка страна од 1992. до 1995. године.

„А 1995. прихватили смо да уђемо у Дејтонски споразум који је успоставио, не само мир, већ нову политичку структуру. У Дејтону се каже БиХ наставља да функционише са унутрашњом организацијом према Уставу који је донесен у складу са Дејтоном“, рекао је Додик новинарима коментаришући најновији позив лидера СДА Бакира Изетбеговића међународној заједници да се она више позабави њиме /Додиком/, него Бошњацима.

Он је рекао да политичко Сарајево све то не поштује, жели да разгради Дејтон и да се силом међународног фактора и САД дође до рјешења које њему одговара.

„Наравно, то не може ићи, а ми ћемо увијек повлачити потезе које морамо и који су наши. Наша политика је у суштини политика реакције, а не акције и наставићемо у том погледу. А Изетбеговићева политика се показала колико је успјешна или неуспјешна. Он има проблем са својим статусом и покушава да врати снагу тако што ће опет призвати Додика“, рекао је лидер СНСД-а.

Kада је ријеч о међународној заједници, Додик је рекао да се они сасвим довољно баве њим, али да то говори о њиховим проблемима.

„Они мисле да су богом дани и да ми треба да само испуњавамо њихове жеље“, рекао је Додик.

Kада је ријеч о амбасадорима БиХ, које је предложио предсједавајућој Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, Додик је рекао да ће се то чути сутра након одлучивања.

ИЗВОРсрна, фото N1
Претходни текстВучић: Налог за хапшење Путина руши шансе за мир у Украјини
Сљедећи текстКопаоник: Двоје људи страдало након слетања моторним санкама у провалију