Насловна Најновије Додик на безбједносном форуму у Москви: Српски народ прва жртва хегемонистичког концепта...

Додик на безбједносном форуму у Москви: Српски народ прва жртва хегемонистичког концепта Запада

188
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обратио се у Русији на 11. сусретима високих представника за питање безбједности, након чега се састао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом. Додик је у обраћању, током форума на којем учествују представници више од 100 земаља, рекао да је БиХ након рата постала експеримент и колонија, без уважавања историје и међународног права.

Видео-линком окупљенима на форуму у Москви, обратио се руски предсједник Владимир Путин.

Званична Москва позвала је савезнике и пријатељске земље да заједно раде на јачању стабилности и изградњи мултиполарног свијета, у којем ће се развијати свака земља. Током обраћања учесницима безбједносног форума, руски предсједник је, између осталог, нагласио да глобалну безбједност подривају Сједињене Америчке Државе и западне земље, у жељи да на свјетској мапи задрже доминацију.

– Све то праћено је нагомилавањем војног потенцијала, мијешањем у унутрашње ствари других држава и покушајима да се извуче корист из енергетске и прехрамбене кризе које су изазвале западне земље. Русија је увјерена да за такав деструктивни курс, политику уцјена и санкција постоји алтернатива – а то је јачање стабилности у свијету. Вјерујемо да само заједно, можемо изградити мултиполарни свијет – рекао је Путин.

Путин је упозорио и на западне методе којима настоје униполаризовати свијет. То су игнорисање суверенитета, националних интереса и традиције других земаља. Управо оно што Запад настоји отети Републици Српској.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да је за ширење неоколонијализма, Запад изабрао адекватан тренутак – руско-украјински сукоб. Вашингтон оптужује Русију да води хладни рат док иза кулиса уништавају систем међународног права, јасан је Лавров.

– Свијету је потребан балансиранији поредак. Не може више једна земља или група земаља доминирати свијетом. Свијет се креће ка мултиполарном систему који би требало да буде базиран на безбједности и на индивидуалном развоју свих земаља и нација – рекао је Лавров.

– Ова идеологија зла која је изазвала Други свјетски рат прећутно се прихвата од Запада као инструмент борбе против Русије. Западно увођење санкција Русији потпуно је угрозило европску енергетску безбједност. Европске земље су присиљене да прате политику САД, иако немају алтернативу за руску нафту и гас и тиме директно наносе штету својим привредним системима – додао је Додик.

Додик и Лавров сусрели су током међународног безбједносног форума. За Додика, који је и специјални гост, учешће Републике Српске на форуму потврда је да Русија, као гарант Дејтонског споразума, поштује њен суверенитет.

ИЗВОРртрс
Претходни текстРазноврсним програмом ученици прославили Дан школе
Сљедећи текстПородице жртава исказале незадовољство радом правосуђа БиХ