Насловна Најновије Додик на суђењу Петровићу: Штаб у Добоју предузимао све што је било...

Додик на суђењу Петровићу: Штаб у Добоју предузимао све што је било у његовој надлежности

81
0
Предсједник Републике Српске Милорад Додик свједочио је данас у Окружном суду у Бањалуци на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу.
 

Додика је пред суд позвала одбрана оптужених који се оптужницом терете за изазивање опште опасности за вријеме катастрофалних поплава у Добоју 2014. године.

Према оптужници Петровић и Видаковићу су пропустили да спроведу потребне мјере и упозоре грађане на долазак поплавног таласа чиме су изазвали опасност за живот људи и имовине.

Усљед тога је, како се наводи у оптужници, у поплавама погинуло 11 особа и причињена је огромна материјална штета.

Додик је у свједочењу рекао да су поплаве које су задесиле Добој 2014. године биле епских размјера, да се радило о хиљадугодишњој води и да се по том питању није могло много учинити.

Он је рекао да је Штаб за ванредне ситуације у Добоју предузимао све што је било у његовој надлежности и моћи.

Додик је рекао да га је вијест о поплавама затекла на службеном путу у Бечу и да је од од надлежних у МУП-у Републике Српске и Републичкој управи цивилне заштите добио информацију да због обилних падавина расту водостаји и да постоји опасност по људе и материјална добра.

– Прве информације које смо добијали су били стравичне. Осим великих падавина био је и неуобичајено висок водостај ријека. Телефоном сам стално био на вези са људима из општинских штабова и обавјештавали су ме да се на терену чини све што се може. Речено ми је и да је на подручју Добоја урађен насип и да штаб предузима све мјере да се људи склоне, да се заштите јавна постројења и установе – рекао је Додик, додајући да је по повратку у Српску обишао Добој.

Додик је рекао и да од институција на нивоу БиХ нису добијали обавјештења или упозорења о временским приликама.

Други свједок одбране, Радислав Јовичић, који је у вријеме поплава 2014. године био министар унутрашњих послова Републике Српске, рекао је да није било информација да се може десити катастрофа тог обима и да се то није могло предвидјети.

Игор Ковачић, метеоролог у пензији, који је у то вријеме био замјеник директора Републичког хидрометеоролошког завода, рекао је да је Завод обавјештавао јавност о временским приликама, али нису могли да предвиде да ли ће се десити поплава.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНајвећа штета у насељу Мишин Хан, на терену и комисија за процјену штете
Сљедећи текстБесплатно учешће на Мајдов Академији за сву дјецу до 15 година из РС