Насловна Најновије Додик: Одлука Уставног суда школски примјер политички дириговане одлуке

Додик: Одлука Уставног суда школски примјер политички дириговане одлуке

136
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је Срни, да је одлуком о привременом стављању ван снаге Закона о непокретној имовини Републике Српске, Уставни суд БиХ по хитном поступку изрекао привремену мјеру, иако за исту није навео ниједан конкретизовани правни или чињенични разлог.

Додик је истакао да је оваквом мјером Уставни суд БиХ, суштински прејудицирао коначну одлуку у том предмету и очигледно поступио по налогу Kристијана Шмита, како би „правно покрио“ његову неправну одлуку, одлуку особе која у БиХ има статус странца у приватном својству, без икаквих овлаштења.

„Привремена мјера коју је данас изрекао Уставни суд је школски примјер политички дириговане одлуке, која се не бави правом него политиком, која Закон привремено ставља ван снаге под смијешним и неправним изговором ‘зато што се ради о сложеном питању’ и паушалном и ничим поткријепљеном и образложеном тврдњом да његова примјена може нанијети ненадокнадиву штету“, појаснио је предсједник Српске.

Он је нагласио да такав правни аргумент „сложено питање“ и паушализација наношења ненадокнадиве штете, представља исмијавање Устава БиХ и права уопште, односно представља управо оно што Уставни суд БиХ и јесте – мјесто на коме одлучује политика, а не право и које од БиХ прави смијешну државу.

„Према Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ нема своју имовину, имовина припада ентитетима, односно Републици Српској. То је потпуно јасно сваком са макар и површним познавањем права, када прочита Устав БиХ“, рекао је Додик.

Подсјетивши да Устав БиХ јасно и екплицитно прописује, да БиХ припада само оном што је експлицитно прописано у Уставу, односно једнако тако експлицитно и изричито предвиђа, да све оно што није предвиђено Уставом као надлежност БиХ – припада ентитетима, Додик је у изјави Срни поручио да се то није и неће промијенити, нити ће Република Српска икада на то пристати, какве год одлуке доносио Уставни суд БиХ.

Уставни суд БиХ донио је данас одлуку о привременој суспензији Закона о непокретној имовини, која се користи за функционисање јавне власти у Републици Српској, до доношења коначне одлуке.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстБесплатан превоз за СКИ фест на Јахорини
Сљедећи текстВласеница: “Буди хуман!“ – хуманитарна акција за Милоша Божовића