Насловна Најновије Додик: Одлука ће бити у интересу Српске

Додик: Одлука ће бити у интересу Српске

100
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, поручио је да ће одлука о локалним изборима, коју ће сутра донијети владајућа коалиција, бити тешка, али одговорна и с циљем што мање политичке, националне и државне штете по Републику Српску.

„Ако будемо ишли на изборе биће то изнуђен чин, с циљем да се спаси дигнитет Републике Српске, онемогуће подјеле и да елиминише ‘Шмитове Србе’ са политичке сцене у Српској“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка представника политичких партија са сједиштем у Српској које имају посланике у парламенту и одборнике у скупштинама градова.

Он је поновио да лично сматра да на изборе не треба ићи по наметнутим измјенама Изборног закона БиХ, али да ће прихватити мишљење предсједника других политичких партија из власти.

„Одлука ће се односити према ономе шта је најмање зло и како ћемо се понашати или у једној или другој варијанти“, истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је додао да међу учесницима састанка преовладава и мишљење да би управо излазак на изборе био доказ да и у оваквим условима могу побиједити.

Додик је навео да је СНСД заједно са коалиционим партнерима креирао ситуацију у којој би одбранили уставно право – право да буду бирани и учествују на изборима, али да је очигледно у БиХ на сцени концепт наметања изборне воље посредством „такозване модернизације“ која би довела Српску у неравноправан положај и не би могла да креира и спроводи изборе у складу са вољом народа.

Он је нагласио да Кристијан Шмит није високи представник, да није изабран у складу са процедуром, већ је дошао као слободан грађанин, представник неколико западних влада, а не представник страна потписница Дејтонског споразума.

Додик је рекао да су неки, попут опозиције, спремни да неизабраног странца прихвате као врхунски ауторитет о свим питањима, па и питањима избора који су најважнији демократски чин сваке државе.

Он је нагласио да опозиција нема заједнички програм, већ програм који им је наметнут од центара моћи лоцираних у америчкој и другим амбасадама.

„То је свакако кукавички чин у којем немају ни снаге ни воље да дођу и Милораду Додику, који им је неподношљив, у очи и пред вама кажу шта мисле о свему томе. Они то избјегавају јер немају снаге, па се поставља питање како ће имати снаге ако буду водили народ да то учине пред свјетским ауторитетима, као што ми чинимо“, нагласио је Додик.

Он је додао да опозиција не жели дијалог, већ имају задато дјеловање, да нису лојални Републици Српској, већ Шмиту и БиХ.

„Бити данас лојалан БиХ са становишта онога како то жели међународни фактор и Шмит је издаја“, поручио је Додик.

Он је истакао да одређени међународни представници у Српској користе сценарио са Косова и Метохије када су прогласили легитимном власт која је изабрана на изборима у којима је изашло свега три одсто грађана са сјевера, те да тако желе обезбиједити и власт опозицији у Српској.

„Као што постоје Куртијеви Срби на Косову, овдје постоје Шмитови Срби“, закључио је Додик.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстУ Источном Сарајеву одржано књижевно вече слијепих и слабовидих књижевника, РТВИС, 20.05.2024. (ВИДЕО)
Сљедећи текстКЦ Пале: Изведена монодрама „Јефимија – Јелена Мрњавчевић“, РТВИС 20.05.’24. (ВИДЕО)