Насловна Вијести Република Српска Додик о Шмитовој одлуци: Не може се сваки путник намјерник мијешати у...

Додик о Шмитовој одлуци: Не може се сваки путник намјерник мијешати у унутрашња питања Српске и БиХ

143
0
Кристијан Шмит није високи представник, и да то није само став Републике Српске, већ и двије сталне чланице Савјета безбједности УН, који је требало да потврди његово именовање а није, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 

– Дакле, данас у Сарајеву, с правног становишта није се догодило ништа. Република Српска је усвојила Закон о непокретној имовини који остаје на снази. Одлуке и легално бираних високих представника се не објављују у Службеном гласнику Републике Српске. Не може се сваки путник намјерник мијешати у унутрашња питања БиХ и Републике Српске – истакао је Додик реагујући на одлуку Кристијана Шмита да суспендује Закон о непокретној имовини.

Кристијан Шмит након састанка Савјета за спровођење мира (ПИК) суспендовао је Закон о непокретној имовини Републике Српске који је на снагу требао ступити сутра.

Додик је раније наводио да је на бази опште приче о универзалној кривици Срба покушано одузимање имовине Српске, а која је, како је истакао, ријешена Уставом БиХ.

– Женевским споразумом, који је претходио Дејтонском споразуму, написано је да БиХ чине Република Српска која има 49 одсто и ФБиХ са 51 одсто територије. На тај начин оне су дефинисане територијално, рекао је Додик.

Како је истакао, у Уставу БиХ се наводи да све оно што није директно дато заједничком нивоу припада ентетима и да “ ни једном ријечју, ни словом, ни зарезом, нигдје, не постоји да је ико наговијестио да БиХ располаже било каквом имовином“

ИЗВОРСРНА
Претходни текст„Сеоским сокацима“, Соколац – Сабор гуслара „Романијо, горо од јунака“, РТВИС 27.2.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстБачена бомба на кућу у Сарајеву