Насловна Вијести Република Српска Додик: Питање имовине ријешено Дејтоном, о томе се не може преговарати

Додик: Питање имовине ријешено Дејтоном, о томе се не може преговарати

155
0
 Предсједник Републике Српске Милорад Додик је оцијенио је у Требињу да страни фактор стално изазива тензије у БиХ с циљем да се наметне питање имовине у БиХ иако је то потпуно ријешено Дејтонским споразумом, те истакао да је одговор Српске да се о томе не може преговарати већ се БиХ мора врати у уставни оквир.

 

”Наш одговор на те захтјеве Запада јесте да се о томе не може преговарати и да се БиХ врати уставни оквир, односно да се од Запада не намећу споразуми које они ни сами не поштују”, рекао је Додик током сесије “Енергетска стабилност и енергетска независност у региону” на Самиту енергетике на којој је учествовао и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Додик је навео да је Уставом јасно речено да само оно што је изричито дато у надлежност БиХ припада том нивоу, а све друго ентитетима, те да је Дејтонским споразумом дефинисано да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а да Република Српска чини 49 одсто територије БиХ.

Он је напоменуо да ће Српска сачувати своје интересе у свим областима, поготово оне у енергетици.

Додик је рекао да српска страна у БиХ никад неће пристати на санкције Русији, иако то раде неки муслимански амбасадори по налогу из Сарајева.

Он је оцијенио да је свијет у општем нереду и да иде у политичку диверзификацију.

“Како се у томе понашати Сматрам да земље региона морају размислити како се више интегрисати, а овај регион несумњиво може постати спона нечега што је нови Исток, јер би се преко нас могле дешавати многе ствари у будућности”, рекао је Додик.

Додик је рекао да је неразумно што се Европа довела у ситуацију да плаћа много скупље енергенте него иначе.

“Такође, чини ми се да намјерно и стално изазивају тензије у БиХ да наметну своју вољу”, рекао је Додик.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстЧланови Еколошке секције СШЦ „Источна Илиџа“ обиљежили Међународни дан вода, РТВИС, 15.3.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстЦвијановић са Гутерешом: Сарадња институција у БиХ са УН веома добра