Насловна Најновије Додик: Санкције су безочно наметање политичке воље; Српску ћу бранити до краја

Додик: Санкције су безочно наметање политичке воље; Српску ћу бранити до краја

61
0
Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Српску бранити до краја упркос разним негативним акцијама усмјереним ка Републици Српској, те истакао да су америчке санкције према појединцима и компанијама безочно наметање политичке воље и примарно политичко питање.
 

Додик је нагласио да су санкције порука свакоме ко не остварује очекивања Сједињених Држава да ће бити кажњен, санкционисан, да ће му бити угрожена радна и људска права, те да је лаж све што причају „носиоци демократије“.

Према његовим ријечима, проблем сваког друштва који жели своју аутономију и сувереност јесу људи „пете колоне“ који оперативно раде на општој политичкој хајци усмјереној против Републике Српске и људи који је представљају.

Додик је рекао да су САД успоставила механизам и монопол који користе уз полтронство одређених домаћих институција, банака и осталих који су себи дозволили да буду потпуно зависни од воље САД.

– Није довољно што радите све у скалду са законом, што немате никакве покренуте процесе , што плаћате плате и порезе редовно. Али, ако се дрзнете да сте моћни и парирате неким њиховим компанијама онда ћете бити затворени. То је порука – истакао је Додик.

Предсједник Српске је навео да фирме које су санкционисане слове за најбоље у БиХ и да разлог за санкције треба тражити и у конкурентности, јер нису успјели посредством политичке воље да их истисну из послова на нивоу институција БиХ, а чињеница је да су квалификоване и конкурентне са цијенама.

Навео је да ће Српска тражити рјешење за ову ситуацију, јер санкционисаним фирмама и запосленима није нимало лако, а засутављене су и важане пословне приче.

– Како ниједна фирма у ФБиХ није проблематична? Само је важно држати проблем у Републици Српској чисто из политичких разлога… Постоји план којем се Република Српска супротставља, али значајан дио јавности неће да то разумије, један дио потпуно у функцији, као што је ПДП и одређене политичке партије – рекао је Додик.

Додик је истакао да Република Српска има и пријатеље, да се он не крије иза Српске и да од ње неће одсутати.

ИЗВОРртрс
Претходни текстУставни суд: Српска на својој територији уређује својинске и облигационе односе
Сљедећи текстДодик: Делегате из Српске бира Народна скупштина, не жријеб