Насловна Вијести Додик: Сарајево из „пасијалука“ према Српској блокира пројекат гасовода

Додик: Сарајево из „пасијалука“ према Српској блокира пројекат гасовода

334
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Санкт Петербургу да се пројекат изградње гасовода у Републици Српској годинама блокира искључиво из „пасијалука“ које Сарајево показује према Српској.

Након састанка са предсједником Управног одбора „Гаспрома“ Алексејем Милером, Додик је нагласио да сарајевске институције потпуно неоправдано блокирају дозволу за прелазак тог гасовода из Србије преко граничне линије испод ријеке Дрине у Републику Српску.

„Већ дуго времена разговарамо са руским партнерима о овом пројекту и увијек се нађе нека врста ограничења, која су била везана и за пандемију, а раније за нехтијење сарајевских институција да дају сагласност о преласку преко Дрине“, рекао је Додик за РТРС.

Он је додао да је тај пројекат сада поново рехабилитован. „Република Српска усвојила је мапу пута, потребно је да и Србија, након формирања Владе, усвоји мапу пута за крак који иде од гасовода који пролази централном Србијом до Раче. Након тога остаје нам да обезбиједимо дозволу за пролазак тог гасовода преко граничне линије“, објаснио је Додик.

Он очекује да ће то бити урађено у наредних 60 дана.

„Уколико буде блокаде овог нашег захтјева, ми ћемо учинити све да блокирамо и онемогућимо друге ствари у БиХ. Ми желимо да што прије добијемо дозволу за тај пролазак преко граничне линије. Уколико је не буде, предузећемо низ мјера да се партнери у Федерацији БиХ приморају на то“, напоменуо је Додик.

Додик је навео да су сва друга питања о овој значајној инвестицији усаглашена.

„Направљена је студија потрошње, види се да је градња тог гасовода оправдана. Руски партнер ће обезбиједити финансирање и неопходно је само да се усвоји мапа пута у Србији за крак који иде према нама и да добијемо дозволу за пролазак испод Дрине и да ријешимо то питање“, поновио је Додик.

Додик је истакао да ће предузети све неопходне мјере да гасовод буде изграђен, те да је потпуно неоправдано да Сарајево онемогућава то Републици Српској. „Није фер и нема никаквог економског, осим политичког онемогућавања Републици Српској да изгради гасовод“, оцијенио је Додик.

Он је упитао зашто би неко из Сарајева заустављао Српској овако важан пројекат, када Српска нема ништа против, нити сматра да треба заустављати гасовод од Албаније, Црне Горе према Хрватској и БиХ. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстГрујичић наградио најуспјешније основце
Сљедећи текстСутра џију-џицу турнир „Трофеј Јахорина опен“