Насловна Вијести Република Српска Додик са Лавровом и Милером у Санкт Петербургу

Додик са Лавровом и Милером у Санкт Петербургу

283
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће се данас у Санкт Петербургу састати са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровом и генералним директором „Гаспрома“ Алексејем Милером.

Он је навео да ће се сутра поподне у Санкт Петербургу састати са руским предсједником Владимиром Путином.

Додик је рекао да ће данас на званичном отварању Међународног економског форума, који почиње у 13.00 часова по локалном времену, изнијети свој говор.

„Желим да искажем наше забринутости и погледе везано за актуелну ситуацију“, рекао је Додик за АТВ.

Он је изразио задовољство што већ традиционално долази на овај форум у Петербугру, додајући да је важно бити ту и чути људе који су укључени у глобална кретања на економском, политичком и безбједносном плану.

Додик је подсјетио да је прошле године у Русији разговарано о важним питањима економске сарадње.

„Желим да ојачам наше договоре од раније, да они имају подршку сада и у оваквим условима и да видимо који су модалитети да можемо да их реализујемо. Они су искључиво, да не буде неких спекулација у вези са изградњом гасовода, двије електране на гас, договор око изградње соларних панела и електричне енерегије на бази тога“, навео је Додик.

Додик каже да се жели виђети како ће се свијет кретати и какви су односи.

„Не само да је ситуација у Украјини ратна него се и свијет доста дестабилизовао и у погледу енергетске ситуације, многи енергенти су много скупљи него раније. Желимо да чујемо процјене овдје докле ће се то кретати, зна се да је Русија значајан извозник енергената, данас најважнијих у свијету, као и један од најважнијих извозника хране, прије свега пшенице“, истакао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће у Санкт Петербургу бити завршен договор у вези са гасом, те да се нада да ће цијене бити исте као и што има Србија.

Додик истиче да у Русији знају да БиХ није увела санкције Русији, да постоје неки покушаји на мултилатералном плану неодговорних амбасадора који крше Устав и законе БиХ да изражавају неке своје ставове.

„Али Русија је самом чињеницом да је прихватила да Сарајеву испоручи одређену количину гаса по стабилним старим цијенама показала да апсолутно разумије ту ситуцију. Ја желим да само додатно појасним ту ситуацију“, додао је он.

Он је нагласио да Српска није спремна да буде дио санкција према Русији.

„Ово није сукоб у који смо ми уплетени и не треба да имамо никакве консеквенце. Не желимо да будемо ни на једној страни свега тога, а некима то није довољно него би а приори да се сврставамо. Нас нико није питао када је то почињало, нити нас треба питати сада када траје“, рекао је Додик.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНајава „Актуелно“, 16.06.
Сљедећи текстОбиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије