Насловна Вијести Република Српска Додик: Срби и Српска против доласка Нијемаца у БиХ

Додик: Срби и Српска против доласка Нијемаца у БиХ

189
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, изјавио је данас, да Њемачка не може у БиХ да има повјерење Срба и Републике Српске, имајући у виду раније усвојену резолуцију у Бундестагу, која говори да треба промијенити политички систем и све концентрисати на нивоу БиХ, те укинути ентитете.

Kоментаришући долазак њемачких војника у БиХ у саставу операције „Алтеа“, Додик је рекао да Срби не одлучују о томе ко чини тај састав, не могу ништа да ураде и могу само да имају своје мишљење.

„Имајући у виду, поготово у посљедње вријеме, политику Њемачке која се одразила кроз питања њихове резолуције у Бундестагу коју су донијели, ми не можемо да имамо повјерење у ту војну структуру и да је ово искључиво везано за тај сегмент. Имајући у виду да је том резолуцијом Бундестага речено да се задире у уставно-правни поредак, то је типично мијешање у ствари једне земље“, рекао је Додик новинарима у Новом Граду.

Он је истакао да је против доласка њемачких војника у БиХ, „ако то нешто значи, али очигледно не може да заустави“.

„Указиваћемо на ове све моменте и елементе зашто сам против. Њемачка овдје, не само због историјских, него и актуелних приступа БиХ, апсолутно не може да има повјерење нас Срба и Републике Српске, имајући у виду раније усвојену резолуцију у Бундестагу, која говори о томе да треба промијенити политички систем и треба све концентрисати на нивоу БиХ, укинути ентитете и ми не можемо да имамо повјерење и да дамо подршку таквој политици Њемачке и њеном присуству овдје“, рекао је Додик.

Први војници њемачког војног контингента у операцију „Алтеа“ стигли су јуче, речено је Срни из ЕУФОР-а, а остатак ће бити распоређен у фазама.

ИЗВОРсрна, фото Politika
Претходни текстВишковић: Један од приоритета – пут и мост од Тјентишта до Брода на Дрини
Сљедећи текстПрва дама Бијеле куће позитивна на корону