Насловна Магазин Култура Документарни серијал „Српско коло“ биће сниман и у Српској

Документарни серијал „Српско коло“ биће сниман и у Српској

289
0

Снимање документарног серијала „Српско коло“, које је национални и свесрпски пројекат, траје већ увелико по градовима Србије, а режисер и продуцент Жељко Мирковић истиче да је српско коло укоријењено у српски ДНК, те најављује снимање и у Републици Српској.

Документарни серијал „Српско коло“ има 10 епизода од по 25 минута, у првој фази снима се у градовима Србије, од Суботице до Призрена, док је једна епизода снимљена и у Вашингтону, у САД, испред Џеферсон меморијала и Бијеле куће и на другим локацијама.

Наратор ће бити Џек Димић, амерички холивудски глумац српског поријекла, рођен у Босанској Дубици као Жељко.

Мирковић каже да овај национални пројекат препознаје коло као дио свесрпског идентитета, као и да се ради у сарадњи, између осталих, са Српском академијом наука и уметности и Етнографским музејем.

Идеја је, наводи Мирковић, да се снимање у Србији у градовима од Суботице до Призрена у првом продукционом таласу заврши до краја године, а након тога би услиједила и снимања и у градовима Републике Српске, али и у региону, на простору бивше Југославије.

– А, онда идемо у наредних 10 епизода које ће се снимати у региону, територија бивше Југославије, и гдје ће се снимати пет епизода у Републици Српској – рекао је Мирковић, напомињући да зна који ће градови бити обухваћени у снимању у  Српској, али да не жели да говори о детаљима.

Ријеч је о градовима који су центри одређених региона у Српској, а неће бити заобиђени центри попут Бањалуке, Требиња, Бијељине…

Мирковић се нада да би, можда, са снимањем и у Републици Српској могло да се крене чак и на јесен, али да све зависи од динамике снимања предвиђене за Србији.

– У крајњем случају, ако се не стигне на јесен, онда ће снимање почети на прољеће када се време побољша и може да се крене са снимањем – рекао је он.

Серијал ће бити сниман и у Хрватској, Словенији, Црној Гори и Сјеверној Македонији.

– Гдје год да живи српски народ у региону ми ћемо снимати. А, онда улазимо у трећу фазу и идемо у друге градове ван бивше Југославије, али још је рано да о томе причамо – каже Мирковић.

Подсјећа да је српско коло дио нематеријалне УНЕСКО баштине од 2017. године, али и дио идентитета српског народа, те да је оно „једна магична игра која је дубоко укоријењена у српски ДНК и врло је врло важна, и по вертикали и по хоризонтали, за српски народ“.

– Важно је да причу о колу његујемо како због нас самих, тако и због других, јер коло управо може да представи једну врсту „меке моћи“ са којом можемо наш народ и нашу културу да представимо на најлакши могући начин – рекао је Мирковић.

Он каже да је идеја да током снимања овог серијала у градовима од Суботице до Призрена, осим у Београду и на Косову и Метохији /у Београду игра национални ансамбл „Коло“, а на Косову ансамбл „Венац“/, играју локална фолклорна друштва.

– Толико тога наш народ има да понуди и покаже, тако да и ми сами уживамо у свим тим чаролијама и богатству које откривамо кроз само коло – каже Мирковић.

Када је ријеч о специфичностима у игрању, обичајима и ношњи српског народа, Мирковић каже да се кораци се разликују од игре до игре, од региона до региона, али да енергија коју носи коло није од јуче или од прије 500 година, него је датира вијековама.

– Ви кроз коло откривате нешто што што носите дубоко укоријењено у самом бићу. Када погледате српски родослов, он има 16 кољена, гдје су први отац и мајка, а посљедњи су „бијела пчела“ и „бијели орао“, који се налази на нашим заставама. Када коло игра, ви осјећате да носи енергију свих тих предака – каже Мирковић.

И то је нешто, додаје, што се огледа не само у игри него и у ношњи, него је то једноставно нешто када се људи у колу несвјесно пребаце на неку другу фреквенцију и астрал, и практично се повежу са прецима.

Он је додао да то није само извођење фолклорних ансамбала на специфичним локацијама, него и разговори са стручним лицима из различитих области, етномузиколозима, етнографима, умјетницима, извођачима на инструментима који су специфични за тај крај.

Мирковић најављује да ће првих 10 епизода овог серијала бити завршено до краја године и да ће се презентовати како се шта буде завршавало.

Организатори овог пројекта, који ће бити и забавни и образовни, сарађиваће са парнерима попут РТС-а и Телекома, тако да тако да ће се серијал „Српско коло“ наћи и на ТВ станицама, и на кабловским системима и платформама.

Први кадрови снимљени су у септембру прошле године на Калемегдану, а сада се снима на аутентичним локацијама у градовима у екстеријеру.

Након великог успеха који је остварио претходни документарни филм „Теслин народ“, који се квалификовао за номинацију за Оскара за дугометражни документарни филм 2020. године, Оптимистик филм и режеисер Жељко Мирковић започели су нови документарни филм и серијал „Српско коло“.

Овај пројекат реализује се у сарадњи са Националним ансамблом „Коло“, Етнографским музејом Београд, Српским националним савезом у Питсбургу /САД/, Националним ансамблом „Венац“ са Косова и Метохије, Српском академијом наука и уметности /САНУ/ и Туристичком организацијом Србије.

ИЗВОРСрна
Претходни текстОлујно невријеме причинило велику штету на подручју Скелана
Сљедећи текстСеминар о теми „Стратегија развоја шумарства Републике Српске 2022-2032“ (ВИДЕО)