Насловна Вијести Источно Сарајево Донација косе за поновни осмијех малишана обољелих од рака

Донација косе за поновни осмијех малишана обољелих од рака

360
0

Kроз пројекат „Моја коса, твоја коса“, чији је носилац Удружење „Срце за дјецу обољелу од рака“, а партнер бањалучко Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних обољења „Искра“, до сада је косу поклонило више од 800 донатора, а уручено је девет перика, док је десета у процесу израде, рекла је Срни управник Родитељске куће „Искра“ Kатица Kеркез.

„Донатори су свих узраста, од оних најмањих којима је то прво шишање, до породичних донација, када косу донирају сви чланови једне породице. Посебне су нам донације дјевојчица које су се у дјетињству лијечиле од рака и своју `нову косу` поклањају вршњацима који се сада суочавају са истом болешћу“, рекла је Kеркезова.

Она је нагласила да губитак косе представља велики стрес за свако дијете, јер води до губитка самопоуздања и повлачења у себе, што даље може да отежа однос према болести и лијечењу.

Kеркезова је напоменула да кориштење перике позитивно утиче на дјететову слику о себи, олакшава свакодневно сусретање са људима и помаже при поновном успостављању ресоцијализације.

Она сматра да су акције за прикупљање косе важне за подизање свијести о дјечијем раку и о свим проблемима са којима се родитељи и дјеца сусрећу током и након лијечења.

„Познавање природе проблема утиче на стварање емпатичне друштвене заједнице која ће бити осјетљивија и мање подложна предрасудама“, указала је Kеркезова.

Наташа Данојлић из Бањалуке изјавила је да је донација косе хуман гест који ће дјевојчицама које су је изгубиле усљед болести, колико год да им је тешко, измамити барем мали осмијех на лице.

Данојлићева је рекла да је већ два пута учествовала у акцији шишања и донирања косе за потребе израде перика за дјецу обољелу од рака.

Из Удружења „Искра“ истакли су да минимална дужина косе за израду перика овим малишанима износи 30 центиметара, те да коса мора бити потпуно природна, нефарбана и хемијски нетретирана.

За израду једне перике потребно је од шест до 18 различитих донатора, зависно од типа перике, а боју и дужину бирају дјеца на основу својих фотографија прије губитка косе.

Они који желе да поклоне косу могу се ошишати код свог фризера или у партнерским фризерским салонима у Бањалуци, Дервенти, Теслићу, Српцу, на Палама и у другим градовима широм Републике Српске, а ошишану косу могу послати поштом или донијети у сједиште Удружења у Родитељску кућу „Искра“ на Паприковцу у Бањалуци.

ИЗВОРсрна, фото Катера
Претходни текстДанас се очекује локализација пожара у бањалучком насељу Врбања
Сљедећи текстМладић смртно страдао у саобраћајној несрећи код Зенице