Насловна Најновије Дописнику „Руске газете“ Александру Борисову уручено почасно звање амбасадора Универзитета у Источном...

Дописнику „Руске газете“ Александру Борисову уручено почасно звање амбасадора Универзитета у Источном Сарајеву

224
0

Дописнику „Руске газете“ Александру Борисову уручено је почасно звање амбасадора Универзитета у Источном Сарајеву за допринос зближавању научних кругова из Русије и Републике Српске, те вишегодишње праћење активности Универзитета.

Борисову је ово признање уручио ректор Универзитета Милан Кулић 15. јуна, а честитке је упутило Представништво Републике Српске у Руској Федерацији, објављено је на сајту овог представништва.

У тексту се подсјећа да је у јуну 2020. године декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву професор Драга Мастиловић уручио Борисову повељу и плакету за изузетан допринос развоју међународних односа факултета и јачању интеракције између научне заједнице Српске и Руске Федерације.

Мастиловић је рекао да је „Руска газета“ помагала и наставља да помаже зближавању братског српског и руског народа, те да је значајан њен допринос проучавању и очувању српског културног насљеђа, међусобном обогаћивању култура народа и народности.

Он је истакао да су захваљујући „Руској газети“ највиши званичници Републике Српске, водећи научници Универзитета у Источном Сарајеву и друге значајне јавне и политичке личности у региону могли да упознају Русе о својим погледима на историју и перспективе развоја одређених дешавања на Балкану и у свијету, што је несумњиво позитивно утицало на билатералну сарадњу.

„`Руска газета` нам је дала прилику да обавијестимо Русију о нашој подршци у спречавању понављања катастрофе 20. вијека, као што је био Други свјетски рат, да отворено искажемо важност заустављања било каквих покушаја произвољног тумачења, искривљавања и фалсификовања историје“, нагласио је Мастиловић. 

ИЗВОРСрна
Претходни текстЈахорина најпосјећенија планина и у љетњем периоду
Сљедећи текстПревентивно дјеловање је најефикаснија контрола повишеног крвног притиска