Насловна Вијести Други дан обиљежавања 80 година од страдања Срба у Старом Броду

Други дан обиљежавања 80 година од страдања Срба у Старом Броду

260
0

У Старом Броду на Дрини данас ће бити служен парастос убијеним цивилима, у оквиру обиљежавања 80 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије у Старом Броду и Милошевићима код Вишеграда, које су на монструозне начине убиле усташе Јуре Францетића.

У Андрићграду је у 10.30 часова предвиђен полазак туристичког брода са званицама, а у 12.00 часова ће у Старом Броду на Дрини бити служен парастос убијеним цивилима.

Полагање вијенаца на спомен-обиљежје и цвијећа у ријеку Дрину је у 12.20 часова, а у 12.30 је предвиђено обраћање званичника.

Обиљежавање, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, почело је синоћ свечаном академијом у вишеградском Дому културе.

Обиљежавању присуствује и делегација Народне скупштине Републике Српске, коју чине народни посланици Перо Петровић, Љубиша Kрунић и Александар Главаш, најављено је из Народне скупштине.

Програм обиљежавања биће реализован у присуству представника институција Републике Српске, српских представника у институцијама БиХ, општине Вишеград, града Источно Сарајево, општина Хан Пијесак, Рогатица, Фоча, Ново Горажде, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, градских и општинских организација и грађана.

Током усташке офанзиве 1942. године мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Kладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Најмасовније убијање почињено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942. године.

У Старом Броду освештан је Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју, у набујалу Дрину.

ИЗВОРсрна, фото Argumenti
Претходни текстНа Палама данас Републичко такмичење у пружању прве помоћи
Сљедећи текстРС: Испаљена 101 противградна ракета