Насловна Вијести Дудаковић не може на суђење због здравља, а може да вози –...

Дудаковић не може на суђење због здравља, а може да вози – учествовао у удесу

242
0
Бивши командант Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић, према мишљењу љекара, због здравственог стања не може да долази и прати суђење по оптужници која га терети за убиства Срба у Крајини, али га то није спријечило да вози, па чак и да учествује у саобраћајној несрећи, пише Глас Српске.
 
Дудаковићев адвокат Асим Црналић рекао је да је његов клијент доживио саобраћајну несрећу и да се чекају одређени налази вјештака.

– Управо због тога што је у лошем здравственом стању имао је саобраћајну несрећу. Не знам када је то тачно било, нити гдје, а недавно сам и ја сазнао. Упозорио сам га да не смије возити, заиста није човјек који смије да вози јер има три врсте терапија. Он је болесник и то озбиљан болесник – навео је Црналић.

Говорећи о способности Дудаковића да прати судски процес, Црналић је навео да су налази и мишљења предавани Суду, те је оцијењено да постоје разлози због којих у идућа четири мјесеца не може да присуствује главној расправи.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић рекао је да је потпуно невјероватно да је, према информацијама које су добили, Дудаковић возио аутомобил и имао саобраћајну несрећу.

– Може да вози, али не може да учествује у судском процесу. Истина је да може – рекао је Којић.

Он је додао да се не може отети мишљењу да Суд БиХ има прсте у свему.

– Постоји очигледна бојазан за Дудаковића и одбрану, имајући у виду све доказе и изјаве свједока, да је осуђујућа пресуда једина реална. Јасно нам је да користе све да би продужили процес, да не дође до осуђујуће пресуде – истакао је Којић.

Он је подсјетио да је, када су почела рочишта послије првог таласа вируса корона, једино било стопирано у предмету „Дудаковић“.

– Упутили смо писмо предсједнику Суда БиХ, нудили чак и да сносимо трошкове тестирања за лица која ће тога дана бити присутна на рочишту у Суду БиХ – навео је Којић и додао да је сада, када се дошло у ситуацију да се са групом поступајућих тужилаца долази до оптужница, на сцену ступио Суд БиХ.

Којић је подсјетио и да је Републички центар, у складу са својим надлежностима, активно учествовао у истрази и достављању бројних доказа о злочинима под Дудаковићевом командом у западнокрајишким општинама.

– Инсистирамо на томе да се брже ради. Неке налазе вјештака, доктора чекамо по три, четири мјесеца, што је апсурдно и невјероватно. Ако није способан, све то је могао прибавити док нису одржавана рочишта, али се чекало прво да Суд максимално одужи процес због пандемије, да би сада ушли у фазу да се поново свјесно одуговлачи – истакао је Којић.

Посљедње рочиште одржано је у понедјељак, 18. јула, али се ни Дудаковић, ни вјештак нису појавили. Речено је да би налази вјештака могли бити за четири мјесеца, тако да ново рочиште очекују у децембру.

Судија Жељка Маренић навела је да је Дудаковић достављао документацију према којој му здравље није боље, те да му је због онколошке и кардиолошке болести препоручено строго мировање.

Атиф Дудаковић - Фото: СРНА

Дудаковић и петнаесторица припадника и команданата Петог корпуса оптужени су за злочине почињене над српским цивилима и војницима на подручју Крајине.

Осим Атифа Дудаковића, за злочине у Босанском Петровцу, Босанској Крупи, Кључу, Санском Мосту оптужени су и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Против Алета Хоџића предмет је раздвојен због налаза вјештачења.

ИЗВОРГлас Српске, фото Срна
Претходни текстПале: Представљена ажурирана студија развоја даљинског гријања за период 2022. – 2030. година (ВИДЕО)
Сљедећи текстВласеница: Јавна расправа о Нацрту регулационог плана “Игришта“ (ВИДЕО)