Насловна Најновије Дучићева награда уручена пјесникињи Злати Коцић

Дучићева награда уручена пјесникињи Злати Коцић

185
0

Пјесникињи Злати Коцић синоћ је у Културном центру Требиње уручена Дучићева награда за ову годину.

Награду Коцићевој на свечаној академији „Код кнеза на балу“, која је централни програм манифестације „- „, уручио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Ћурић је у бесједи рекао да се Дучићева награда додјељује оним ствараоцима који су досегли пјесничке врхунце у оквиру српског језика и књижевне традиције и који су се уписали златним словима у нашој књижевној баштини.

– Злата Коцић се овом наградом уврстила у ред најугледнијих имена наше књижевности, чије се дјело, како стоји у одлуци жирија о додјели награде, `на посебан начин дотакло са Дучићевим дјелом` – рекао је Ћурић.

Он је изразио увјерење да нема пјесника који је од Дучића пресудније утицао на културни, али и свеукупни развој, мјеста у коме је рођен, наводећи да данас, након пуних 79 година од његовог преласка у књиге и сјећање, град као да никад није досљедније био на његовом путу.

Ћурић је навео да ту не мисли на његово књижевно дјело и поезију, него на његову визију и пројекат који је назвао и започео да реализује Требиње – град културе.

– Култура је годинама прожимала све аспекте живота овог народа. И то је оно што Требиње и издваја од многих сличних средина, јер се овдје култура проживљава, живи, а не конзумира. Уз `Дучићеве вечери поезије` и културу као начин живота, на јединствен начин обликовано је Требиње – рекао је Ћурић.

Академик Јован Делић рекао је да је Коцићева есејиста и преводилац изузетно широке културе и великог дара усавршеног у писању, ширини и тиховању, опсједнута и очарана завршном књигом Новог завјета Откровењем Јовановим.

– За пјесникињу и њен доживљај свијета, пресудан је набој тренутка, усхит, то је закон лирске сублимације свијета у трену – рекао је између осталог Делић.

Овогодишња добитница Дучићеве награде пјесникиња Злата Коцић говорећи о пјесништву Јована Дучића рекла је да је Дучић кристално чист кад се обраћа Богу и активиран до посљедњег свог атома кад се окрене мору, води, небу.

– Кад о души пева, и о поезији, жени, жени-песми, он је обасјан или сетан, болан, али увек илуминантан. Занимају га непрекидне промене – говор мора, различит у сваком тренутку. Као што је Бог увек неједнак и друкчији у свакој ствари – рекла је између осталог Коцићева.

У умјетничком програму свечане академије наступили су између осталих хор „Браћа Барух“ из Београда под диригентском палицом Стефана Зекића, глумци београдског Народног позоришта – Биљана Ђуровић и Синиша Убовић, пијаниста Народног позоришта из Београда Борко Милојковић.

Овогодишње, 55. „Дучићеве вечери поезије“ биће завршене традиционалном пјесничком вечери „На Дучићевом путу“ на којој ће сутра у Културном центру, од 19.00 часова, учествовати двадесетак пјесника из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Вечерашњој свечаној академији присуствовале су бројне званице из политичког и друштвеног живота Требиња, као и помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

Покровитељ манифестације „Дучићеве вечери поезије“ је Град Требиње и Министарство просвјете и културе Републике Српске. 

ИЗВОРСрна
Претходни текстНико не прихвата незаконита наметања ОХР-а
Сљедећи текстПарастос за 126 погинулих бораца на Глођанском Брду