Насловна Најновије „Дучићеве вечери поезије“ од 4. до 6.

„Дучићеве вечери поезије“ од 4. до 6.

160
0

Културна манифестација „Дучићеве вечери поезије“ биће одржана од петка до недјеље, 4. до 6. новембра, у Требињу, уз богат културно-умјетнички програм и додјелу Дучићеве награде за ову годину пјесникињи Злати Коцић, најављено је данас из требињске Градске управе.

Ова традиционална манифестација у част кнеза пјесника почеће у петак, 4. новембра, дружењем пјесника Мирјане Булатовић и Дејана Алексића са ученицима у 10.30 часова у Основној школи „Јован Јовановић Змај“, од 11.30 часова у Основној школи „Свети Василије Острошки“ и од 12.30 часова у Основној школи „Вук Караџић“.

У Народној библиотеци Требиње од 11.00 часова биће одржана трибина о теми „Ћирилица – најљепше писмо“, на којој ће учествовати представници Министарства просвјете и културе Републике Српске и ученици требињских школа.

Дружење пјесника са ученицима Гимназије „Јован Дучић“ биће одржано у 18.30 часова.

Другог дана манифестације, у суботу, 5. новембра, у 10.00 часова је планирано полагање цвијећа на споменике Дучићу и Његошу, а након тога ће од 11.00 часова у Народној библиотеци Требиње бити одржана трибина „Двије-три ријечи о ћирилици, роде“, на којој ће говорити професор Јован Делић, Радомир Андрић, Селимир Радуловић и Живојин Ракочевић.

У Музеју Херцеговине у 18.00 часова биће отворена изложба „Србија – земља фресака“, из фундуса Народног музеја из Београда, аутора Бојана Поповића.

Централни догађај манифестације је свечана академија „Код кнеза на балу“ у суботу, 5. новембра, у Културном центру у 20.00 часова, када ће пјесникињи Злати Коцић бити додијељена Дучићева награда за ову годину.

Награду ће Коцићевој уручити предсједник Жирија за додјелу награде, градоначелник Мирко Ћурић.

Коцићева ће, као и претходни лауреати, одржати бесједу о Јовану Дучићу, а о њеном богатом стваралачком опусу говориће академик Јован Делић.

У културно-умјетничком програму наступиће хор „Браћа Барух“ из Београда, под диригентском палицом Стефана Зекића, глумци београдског Народног позоришта Биљана Ђуровић и Синиша Убовић, првак опере Народног позоришта из Новог Сада Васа Стајкић, солиста опере Народног позоришта из Београда Вук Зекић, пијаниста Народног позоришта из Београда Борко Милојковић и кантаутор из Новог Сада Милош Зубац.

И овогодишње Дучићеве вечери поезије биће завршене традиционалном пјесничком вечери „На Дучићевом путу“ на којој ће у недјељу, 6. новембра, у Културном центру од 19.00 часова учествовати двадесетак пјесника из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Наступиће пјесници Радомир Андрић, Злата Коцић, Мирослав Алексић, Видак Масловарић, Мато Уљаревић, Зоран Костић, Ђорђе Нешић, Селимир Радуловић, Живојин Ракочевић, Мирјана Булатовић, Дејан Алексић, Гордана Боранијашевић, Вера Басор и Здравка Бабић.

Покровитељ манифестације је град Требиње.

ИЗВОРСрна
Претходни текстВлада Србије одредила максималну цијену шећера и нафтних деривата
Сљедећи текстЗлато и сребро на Купу Српске клубу “9.јануар“