Насловна Најновије Душко Јовановић убијен на данашњи дан прије 19 година

Душко Јовановић убијен на данашњи дан прије 19 година

163
0

Главни и одговорни уредник подгоричког листа „Дан“, Душко Јовановић, убијен је на данашњи дан прије 19 година, а до данас нису ухапшени они који су 27. маја 2004. године, петнаестак минута прије поноћи, испалили смртоносне хице у њега, испред редакције листа чији је оснивач.

Није расвијетљен ни мотив убиства, а једини који је правоснажно осуђен за тај злочин је каратиста Дамир Мандић.

У мају 2021. године, влада тадашњег премијера Здравка Kривокапића, обновила је истрагу о убиству Јовановића, али без конкретних резултата.

Дритан Абазовић, који је на мјесту премијера наслиједио Kривокапића, 3. маја је поновио да је случај убиства Јовановића приоритет.

Он је тада рекао да у Агенцији за националну безбједност, нема многих докумената о том злочину и нагласио да је Влада спремна да упути апел међународним партнерима за експертизу.

Абазовић је почетком маја објавио и да је предмет у вези са убиством Јовановића, преузела тужилац Данка Ивановић Ђерић.

Kомисија за праћење поступања надлежних органа у истрагама о случајевима напада на новинаре, дала је крајем прошле године више препорука за конкретне радње које треба предузети у разрјешавању убиства Душка Јовановића, а једна од њих је да се на полиграфу саслушају полицајци, тужиоци и судије који су учествовали у истрази о овом злочину.

За саслушање су предложени тадашњи високи полицијски функционери и службеници Веселин Вељовић, Тихомир Гачевић, Бранислав Живковић и Милан Вујановић, тадашњи тужилац Љиљана Kликовац и судија Радомир Ивановић, али до сада није ништа урађено ни према тој препоруци, а ни по другим препорукама.

Дамир Мандић је осуђен на јединствену затворску казну од 19 година за саучесништво у убиству Душка Јовановића, покушај убиства његовог тјелохранитеља Милорада Мировића и отмицу Миодрага Николића.

Полиција је нашла Мандићеве отиске на пушци из које је, како се сумња, Јовановић убијен, као и на лименци остављеној у близини аутомобила из ког је пуцано. Првом пресудом судије Радована Мандића, крајем 2006. године, Мандић је ослобођен оптужбе да је као саизвршилац убио Јовановића.

Апелациони суд укинуо је ту пресуду, након чега је вијеће судије Лазара Аковића у априлу 2009. осудило Мандића на 30 година затвора. Одлучујући по жалбама, казна је смањена на 18 година, али је и ту пресуду укинуо Уставни суд.

Истражитељи до данас нису открили ко је испалио смртоносне хице у Јовановића након што је 27. маја 2004. године изашао из редакције.

ИЗВОРсрна, фото Volim Podgoricu
Претходни текстСитуација на сјеверу Космета мирна, без инцидената током ноћи
Сљедећи текстТребиње: Почиње осма међународна умјетничка колонија “Коло“