Насловна Магазин Занимљивости Дјед Ђорђе више не чува Зејтинлик, али оно што су му приредили...

Дјед Ђорђе више не чува Зејтинлик, али оно што су му приредили Срби из Солуна је за причу

385
0

Када је 1961. године наслиједио свог оца Ђуру и преузео један од најчаснијих послова, да чува Зејтинлик, војничко гробље у Солуну гдје почивају мошти српских војника, Ђорђе Михаиловић сигурно није ни слутио колико поштовање и уважавање ће уживати од сопственог народ, чак и када више не буде на истој „функцији“.

Један такав гест чувеном дједа Ђорђу недавно је приредила група Срба која се послије посјете Зејтинлику окупила испред зграде прекопута, у којој живи овај времешни старац и запјевала из свег гласа.

Пјесма “Тамо далеко” заорила се под терасом, сада већ пензионисаног чувара Зејтинлика, дједа Ђорђа док је он са супругом само немо стајао на балкону, осмјехивао се посматрао призор.

Окупљени, међу којима је било и дјеце и старијих, поносно су пјевали стихове пјесме настале у част српских војника који су се повлачили преко Албаније.

Када се пјесма привела крају, Ђорђе је само подигао руке, почео да тапше и маше окупљенима, а затим помазио заставу која се виори на његовој тераси, тик испод мјеста на којем је стајао.

Снимљени призор је потом завршио на друштвеним мрежама, гдје је многе одушевио и разњежио.

“Тјера сузе на очи…”, “Предивно”, “БРАВО…. Ово је понос свих нас. И још једном БРАВО…”, “Свака част”, ређали су се коментари, преноси Блиц.

ИЗВОРблиц
Претходни текстШојгу наредио: Почните мобилизацију
Сљедећи текстНа Сокоцу одржана акција даривања крви (ВИДЕО)