Насловна Најновије Дјелимично помрачење Сунца видљиво и у Српској

Дјелимично помрачење Сунца видљиво и у Српској

219
0

Дјелимично помрачње Сунца данас ће бити видљиво на Балкану, па и Републици Српској и Федерацији БиХ.

Максимум помрачења прво ће бити највидљивији у Бањалуци у 12.25, потом ће Новосађани моћи да виде зенит помрачења у 12.29, а минут касније Београђани.

Сунце, Мјесец и Земља данас ће се наћи на истој равни, па ће бити могуће да се посматра дјелимично помрачење Сунца. Мјесец ће покрити једну трећину Сунчевог пречника.

Иако ће на Балкану помрачење бити дјелимично и видљиво само 40 одсто покривености Сунца, у Русији ће ова појава бити највидљивија, јер ће Мјесец прекрити 71 одсто Сунчевог диска. Сљедећи је Иран, па ће становници Техерана биће у прилици да виде 64 одсто покривености ове звијезде.

Астрономија разликује три врсте помрачења: потпуно, које је у региону било видљиво 1999. године, прстенасто и оно које ће се данас догодити – дјелимично.

Иако ово привлачи велику пажњу, важно је да напоменемо да посматрачи воде рачуна како ће данас посматрати Сунце.

Због безјбедности очију, помрачење треба гледати кроз специјалне наочаре које су намијењене за ово, кроз заштитно стакло апарата за заваривање које има густину преко 14 или кроз стакло које је са обје стране добро нагарављено свијећом.

Најбезбједније је посматрати пројекцију Сунчевог лика на бијелом папиру кроз неки оптички инструмент, или директно кроз њега ако посједује одговарајуће филтере.

Претходно помрачења Сунца и једно од најупечатљивијих било је оно 11. августа 1999. године.

Тада су улице Београда биле готово пусте, на доста прозора биле су спуштене ролетне, а чак су били заустављени и летови тадашње авиокомпаније ЈАТ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској рођено 25 беба
Сљедећи текстСтивен Спилберг говорио о пет најбољих глумаца свих времена