Насловна Најновије Дјеца са Косова и Метохије стигла у Власеницу

Дјеца са Косова и Метохије стигла у Власеницу

117
0

Око 650 српске дјеце, са просвjетним радницима и младима са потешкоћама у развоју, са Косова и Метохије, прешло је данас гранични прелаз Братољуб код Братунца и стигло у Републику Српску. На уласку у Српску дочекали су их министар безбједности у Савjету министара Ненад Нешић и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохију Милорад Арлов.

Дјеца су стигла у 14 аутобуса, а у  Братунцу је приређен централни дочек уз културно-умејтнички програм.

Након тога, дјеца са Косова и Метохије продужила су у 15 општина и градова у Републици Српској, гдје ће боравити код вршњака до 29. јуна, а њих 46, из општине Лепосавић, угостиће породице из Власенице.

Долазак дјеце са Косова и Метохије реализује се  у оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“.

Дјецу са КиМ, тачније из општине Лепосавић, ове године је дочакао на Тргу српски бораца начелник општине Власеница Мирослав Краљевић и директор ОШ „Вук Караџић“ Далибор Видовић.

„ По други пут смо домаћини дјеце са Косова и Метохије и као и прошле године смо их дочекали на Тргу српски бораца. Већ 12 година Милорад Арлов реализује овај пројекат који нама, а и дјеци са КиМ, јако значи. Као начелник општине домаћина, био сам присутан на дочеку у Братунцу, а свакако били су и бројни званичницни из Републике Српске и Србије. Био је то врло емотиван тренутак видјети преко 600 дјеца да нам долазе. Прошле године смо им приредили богат сарджај и када смо их испраћали плакали су на граници у Братунцу, и домаћини и гости. У томе и јесте драж, да се осјети топлина и љубав. Срби на КиМ тешко живе, у енклави су, а ја лично вјерујем у одлуке са Свесрпског сабора из Београда и предсједника Србије Александра Вучића да ће бити боље за све нас“, изјавио је начелник општине Власеница, Мирослав Краљевић.

„Дошло је 46 дјеце из општине Лепосавић у Власеницу. Данас смо путовали око 11 часова и надамо се пријатном дружењу са вама овдје у вашем граду. Била сам и прошле године, а први пут сам у Власеници. Свакако да очекујемо лијепе тренутке, као и прошле године“, рекла је Бараћ Виолета, наставник математике из ОШ „Лепосавић“ из Лепосавића.

„Очекујем да видим лијеп град Власеницу и Републику Српску. Драго ми да постоји ова акција да дјеца са КиМ долазе овдје, ово помаже у нашем развијању, у стицању нових пријатељстава. На Косову немамо све обезбјеђено као што имају дјеца у  централној Србији или у Берограду, али ћемо зато уживати овдје код вас у вашем мјесту,“ рекла је Марта Симић из Лепосавића која наводи да је први пут у Републици Српској.

 

ИЗВОРИнфо портал општине Власеница
Претходни текстДјеца са Косова и Метохије не крију радост што су стигла у Источну Илиџу
Сљедећи текстЕмисија „Пулс града“, 22.6. (Видео)