Насловна Вијести „Дјеца у логору НДХ за Фејсбук су порнографија“

„Дјеца у логору НДХ за Фејсбук су порнографија“

168
0

Злочини почињени над Србима, Јеврејима и Ромима у усташком логору Јасеновац, али и патње дјеце у логорима у Сиску и Јастребарском у вријеме Независне Државе Хрватске за Гугл и друштвене мреже су садржаји који се косе са њиховом политиком, па чак и порфнографија, пишу Вечерње новости.

Из београдског Музеја жртава геноцида кажу да сваки пут када објаве на Фејсбуку пост у вези са страдањем, нарочито дјеце у НДХ, праћен аутентичним историјским фотографијама, објава буде скинута.

– Мислимо да то неко злонамерно пријављује, јер нам стижу обавјештења да наша објава `није у складу са стандардима заједнице о дечијој порнографији`. Испада да су фотографије гладне, голе, босе деце у логорима пука дечја порфнографија – кажу у овом музеју.

Једна од посљедњих скинутих објава је она о логору у Сиску, успостављеном 3. августа 1942. године, у којој су фотографије мале дјеце, неухрањене, полуголе, како леже. Тај пост је за пратиоце Музеја потпуно невидљив.

Слично се догодило и на порталу Вечерњних новости, гдје су као опасни или узнемиравајући означени текстови попут „Зашто Јасеновац никад ње ослобађан“, „У Јасеновцу дојенчад давили у води и бацали живе у јаму“ или „Јасеновац – брзо заборављени симбол“.

Сваки пут као образложење наведене су „опште смјенице у политици платформе Гугл“ да не дозвољавају шокантне садржаје, или садржаје који промовишу мржњу, нетолеранцију, диксриминацију или насиље, како не би увриједили кориснике.

За све што Гугл сматра кршењем својих смјерница слиједи опомена, а крајња мјера је суспендовање налога.

Како је Новостима рекао један саговорник из београдског одјељења једне популарне друштвене мреже, да би било шта било пласирано на мреже, мора се прилагодити начин комуникације и то пласирати на начин који неће кршити правила платформи.

Директор Института за новију историју Миле Бјелајац каже да је оваква ситуација потенцијално опасна и води креирању и садашњости и историје, а рјешење види у демократизацији сајбер простора.

Он поставља питање да ли ће нова реалност, захваљујући различитим лобијима, бити она из шокантне књиге контроверзног хрватског историчара Стјепана Лоза, који негира геноцид над Србима у НДХ и каже „да су Срби у ствари извршили геноцид над Хрватима“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВлада са 200.000 КМ подржала пројекат спољашњег уређења два објекта
Сљедећи текстНајмлађа докторка у историји нишког медицинског факултета има 23 године