Насловна Најновије Европска комисија објавила документ о царинама на кинеска електрична возила

Европска комисија објавила документ о царинама на кинеска електрична возила

35
0

Европска комисија објавила је налазе своје деветомјесечне истраге о кинеском тржишту електричних возила и дала увид у начин на који је израчунала царине које сутра ступају на снагу.

У извјештају је речено да кинеске власти и државни произвођач аутомобила САИЦ нису показали спремност да сарађују у истрази Комисије о томе, да ли кинеске компаније имају користи од неправедних државних субвенција.

То је оправдало наметање царинске стопе од 37,6 одсто компанији САИЦ, док се други кинески произвођачи аутомобила БИД и „Гили“ суочавају са нижим царинама од 17,4 и 19,9 одсто, што је одраз њихове сарадње у истрази.

Очекује се да ће увођење царина на кинеска електрична возила у ЕУ подићи тензије у односима са Пекингом, који је запријетио осветом.

Европска комисија ће вјероватно користити овај документ у одбрани уколико се кинеске власти пожале Свјетској трговинској организацији.

Чврста контрола кинеске Владе над својим произвођачима аутомобила „спречава их да дјелују као рацонални тржишни играчи који желе да максимизирају профит“, већ дјелују као „продужена рука власти“, наводи се у документу.

Комисија је закључила да због тога постоји „материјална пријетња“ по европске произвођаче која је „јасно предвидљива и неминовна“.

Субвенције које су дате кинеским произвођачима аутомобила, утврдила је Комисија, имале су облик јефтиних кредита, јефтиног земљишта и директних подстицаја за продају електричних возила.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстПредстављен главни пројекат брзе цесте Бијељина – Соколац – Пале, РТВИС, 04.07.’24. (ВИДЕО)
Сљедећи текстЧелебићи добили монашко огњиште на коме ће вјерници гријати своје душе