Насловна Вијести Европу чекају тешка енергетска ситуација и веома хладна зима

Европу чекају тешка енергетска ситуација и веома хладна зима

211
0

Предсједници Србије и Турске, Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, оцијенили су да Европу чека тешка енергетска ситуација, као и да се надају да ће се рат у Украјини завршити.

Kоментаришући ријечи руског предсједника Владимира Путина да Европу и свијет очекује /енергетска/ катастрофа, Вучић сматра да ће ова зима за све бити веома хладна, а да ће сљедећа бити поларна за цијелу Европу, јер му се чини да нико не жели рјешење.

Вучић је рекао да Србија сада без Турског и Балканског тока не би имала гас, него би имала по осам до 12 искључења струје.

Ердоган је поручио западним земљама да не би требало потцјењивати Русију, која је, како је рекао, престала да испоручује природни гас, због чега су се цијене гаса у Европи повећале, па сада сви покушавају да нађу начине како да преживе ову зиму.

Одговарајући на новинарско питање ко је крив за тешку енергетску ситуацију у Европи због рата у Украјини, Ердоган је рекао да не може појединачно навести, али да има неколико земаља на Западу за које сматра да њихов приступ није исправан.

Ердоган је рекао да постоји политика која је заснована на подстрекивању и провокацијама, коју слиједи Запад и да таква политика не може да има резултате, нити ту може да буде побједника, али је велики број губитника, посебно губитака живота, као и финансија.

Он је навео да ће Анкара задржати избаласиран став према Русији и Украјини, а спремна је и да пружи подршку на сваки начин да би Београд и Приштина ријешили изазове и да би се постигло рјешење.

ИЗВОРсрна, фото Б92 / Тамара Трајковић
Претходни текстТијани Радовић потребна наша помоћ
Сљедећи текстТребиње: У току замјена расвјетних тијела широм града