Насловна Најновије Естонско позориште одиграло представу “Поклон воденог змаја“

Естонско позориште одиграло представу “Поклон воденог змаја“

189
0

Глумци луткарског позоришта „Тулевски“ из Естоније извели су данас у Kултурном центру Источно Ново Сарајево представу „Поклон воденог змаја“ у режији Марије Серскаје, у оквиру 23. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“ .

Ријеч је о древној кинеској бајци која читаоцима, али и гледаоцима поставља питање да ли су спремни да уђу у тај чудесни свијет.

Режисер ове представе поручује да ће гледаоци научити невјероватну причу о Луновом магичном репу који може чинити чуда, те сазнати о његовој јединственој способности да поприми људски облик.

У оквиру пратећег програма Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта „Лут фест“, данас, трећег дана фестивала, у Kултурном центру Пале одиграна је и представа „Три бајке траже читача“, коју изводе глумци „Театрила“ из Новог Сада, која је синоћ изведена и у Источном Сарајеву.

Данас су настављене и креативне радионице посвећене изради лутака, а одржан је и Мастер клас „Kреације луткарских ликова кроз музику“ чији су водитељи професори из Бугарске Боњо Лунгов, који је и предсједник стручног жирија 23. „Лут феста“ и његов млађи колега Kонстантин Kаракостов.

На фестивалу, који ће трајати до 30. септембра, учествоваће позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Мото фестивала је „Дијете и сценска лутка“ и представља мисију коју „Лут фест“ проводи 23 године путем едукације и социјализације дјеце кроз њима блиске традиционалне и нове бајке, луткарске представе и са лутком са којом најлакше комуницирају.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и Град Зворник.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске СРНА и РТРС.

Претходни текстМајор Милан Тепић – народни херој
Сљедећи текстПочела исплата другог дијела помоћи пензионерима од 100КМ